Algeria hankkimassa pari tuhatta puimuria Porista

Suomi on saamassa suuren puimuritilauksen Afrikasta. Lähiviikkoina valmistuvan sopimuksen mukaan Porissa toimiva puimuritehdas toimittaisi lähivuosina Algeriaan jopa 2 000 puimuria.

talous

Algeria on ilmoittanut hankkivansa vuosina 2010 - 2015 jopa 2 000 leikkuupuimuria, jotka Sampo-Rosenlew valmistaisi.

Porin tehtaalla valmistetaan jatkossa noin 600 puimuria vuodessa. Viljan hinnan uskotaan nousevan ja puimuritehtaalla näyttää menevän paremmin kuin vientiteollisuudella keskimäärin.

Suurkauppaa on toimitusjohtaja Timo Prihtin mukaan työstetty vuosia.

- Toiveet ovat korkealla, että parissa viikossa saataisiin tilaus kahdesta 50 puimurin erästä. Sen jatkoksi toivotaan, että päästään maatalouden kehitysohjelmaan mukaan. Silloin saisimme säännöllisesti seuraavan viisivuotiskauden aikana toimitettua satoja puimureita, Prihti kertoo.

- Tällä hetkellä on siinä mielessä positiivinen tilanne, että meillä on kyselyitä eri puolilta. Muun muassa Azerbaidzanin tilausta ollaan työstetty niin pitkälle, että sieltä odotellaan ihan lähipäivinä konkreettista tilausta.

Afrikan ja Lähi-Idän merkitys Pohjoismaiden ainoan puimuritehtaan markkina-alueena on korostumassa. Irakiin kauppoja ei ole kuitenkaan vuosien yrityksestä huolimatta syntynyt. Toimitusjohtaja arvostelee tästä Suomen kauppapolitiikkaa: Irak huomasi kysellä koneita Ruotsista, mutta Suomeen ei tullut tilaushalukkuudesta mitään viestiä.

- Tuntuu siltä, että Suomi on vielä harmaalla listalla, joiden kanssa ei suosita kauppaa tehtäväksi. Lähettäisin ulkoministeriöön terveisiä, että siellä pitäisi jotain tehdä.

Lähteet: YLE Uutiset