1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Nokia

Nokiareenasta myös tutkimuskeskus?

Tampereen teknillinen yliopisto on kiinnostunut Nokialle suunnitellusta urheilu- ja monitoimiareenasta. TTY tavoittelee Nokiareenalle noin 10 miljoonaa euroa maksavaa tutkimuskeskusta, joka voisi työllistää parikymmentä tutkijaa.

Nokia
Nokiareenan havainnekuva
Archaic Oy, Jarmo Seppä

Nokiareenan yhteistyöpohja on vahvistunut, mutta rakentamispäätös ei vielä ole ajankohtainen. Suurin haaste on noin 80 miljoonan euron rahoitus.

Nykyisen jäähallin ja keskustan tuntumaan suunnitellaan kansainväliset mitat täyttävää urheilu- ja monitoimiareenaa. Talouden talvikaan ei puuhamiehiä pelota.

Nokialla ei päätä palele

Hanketta suunnitellaan TE-keskuksen ja Nokian kaupungin tuella. Esisopimuksia on tehty muun muassa rakentaja Lemconin, Suomen urheiluliiton ja Energiayhtiö Fortumin kanssa.

Alueelle kaavaillaan yleisurheilu- ja tapahtuma-areenaa, hotellia, palloilutiloja, kiekkokaukaloita, curlingkeskusta, hiihtoputkea ja montaa muutakin ajanviete- ja liikuntapaikkaa.

Lisäksi tavoitellaan suuria urheilu- ja konserttitapahtumia.

- Pelkästään niillä Areena ei kuitenkaan elä, arvioi Nokiareena-yhtiön toimitusjohtaja Esa Utriainen.

Tutkimusta, urheilua ja rockia

Viimeisin lisä Areenalle olisi mittava urheilun, liikunnan ja terveyden tutkimuskeskus. TTY suunnittelee monitoimihalliin huipputeknologialla varustettua testaus- ja tutkimuslaboratoriota, jossa piuhat ja letkut voivat jäädä historiaan, kertoo biolääketieteen tekniikan professori Jari Hyttinen.

Esisopimuksista on vielä matkaa rakentamiseen. Yhteistyökumppanit tukevoittavat hanketta, mutta tärkeää valtion rahaa ei näillä näkymin ole luvassa ainakaan kahteen vuoteen.

Lähteet: YLE Tampere

Lue seuraavaksi