1. yle.fi
  2. Uutiset

YK: Gazasta loppuu ruoka

YK varoittaa, että sen ruoka alkaa loppua Gazassa. Humanitaarinen tilanne on kärjistynyt sen jälkeen, kun Israel sulki Gazan rajat yli viikko sitten. Syynä rajojen sulkemiseen ovat Hamasin ja Israelin yhteenotot.

Ulkomaat

Hamas on ampunut yli sata rakettia Israelin puolelle viikon aikana. Nyt viisi kuukautta kestäneen tulitauon pelätään rikkoutuvan lopullisesti.

750 000 gazalaista jää perjantaina ilman ruoka-avustuspakettia. YK ilmoitti, että sen on pakko lopettaa ruuan jakelu ainakin huomiseen saakka, ellei jopa pidempään. Ruokavarastot ovat ehtyneet, koska Israel on pitänyt Gazan rajat kiinni viime viikon keskiviikosta saakka.

YK:n humanitaarisen avun järjestö on kutsunut tilannetta katastrofiksi. Israel puolestaan väittää, että se ei ole kieltänyt humanitäärisen avun perillemenoa. Melkein puolet gazalaisista joutuu turvautumaan ruoka-apuun, mutta he eivät ole kuitenkaan kuolemassa nälkään. He sinnittelevät sukulaisten avustuksilla.

Saarto hellitti ainoastaan tiistaina, jolloin Gazaan vietiin pieni määrä polttoöljyä, jotta Gazan ainoa sähkövoimala pysyisi toiminnassa. Gazan kaupunki saa suurimman osan sähköstä kyseisestä voimalasta, mutta muun Gazan kaistaleen sähkö saadaan Israelista ja pieni määrä Egyptistä. Gazan kaupunki oli ilman sähköä maanantain ja torstai-illan. Torstaina Israel esti EU-maiden diplomaattien pääsyn Gazaan, eivätkä toimittajat ole päässeet sinne yli viikkoon.

Väkivaltaisuudet leimahtivat jälleen

Israel sulki Gazan rajat sen jälkeen, kun levottomuudet alueella jälleen leimahtivat. Tapahtumaketju sai alkunsa viime viikon keskiviikkona, kun Israel tunkeutui Gazaan.

Israel väitti, että asemiehet kaivoivat tunnelia rajan läheisyydessä. Israel uskoo, että tunnelia olisi käytetty israelilaisten sotilaiden sieppaamiseen. Israelilainen korpraali Gilad Shalit on ollut panttivankina Gazassa jo yli kaksi vuotta.

Keskiviikon hyökkäyksessä ja sitä seuranneessa ilmaiskussa sai surmansa kuusi Hamasin asemiestä. Yhteensä 11 palestiinalaista on kuollut viikon aikana. Hamas puolestaan on ampunut viikon aikana yli sata rakettia Israelin puolelle. Yksi israelilainen on saanut vammoja raketinsirpaleista.

Tulitauko repeilee lupauksista huolimatta

Perjantaiaamuna Israel ampui ohjuksen Gazaan kohteenaan raketinlaukaisualustat . Kaksi Islamilaisen Jihad-ryhmän asemiestä haavoittui. Isku oli vastaus torstaina Gazasta ammutuille raketeille, jotka ylsivät Ashkelonin kaupunkiin saakka.

Heinäkuussa sovittu Israelin ja Hamasin välinen tulitauko siis repeilee. Hamas on valittanut sitä, että Israel ei ole pitänyt lupaustaan helpottaa Gazan taloussaartoa ja ihmisten liikkumista. Nyt molemmat osapuolet syyttävät toisiaan tulitauon rikkomisesta, mutta samalla ne vakuuttavat pitävänsä tulitauosta kiinni. Tulitauon pitäisi jatkua joulukuun puoleen väliin saakka.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi