1. yle.fi
  2. Uutiset

Saksan talous vajosi taantumaan

Maailmalla vellova talouskriisi on painanut Saksan talouden virallisesti taantumaan. Syynä pidetään nopeasti heikentynyttä vientiä.

talous

Saksan kansantuote eli BKT laski torstaina julkistettujen tietojen mukaan heinä-syyskuussa 0,5 prosenttia. Tätä edellisellä vuosineljänneksellä BKT laski lähes puoli prosenttia.

Saksan hallituksen talousasiantuntijoiden työryhmän, ns. viiden talousviisaan mukaan plussan puolelle päästään aikaisintaan ensi vuoden puolivälissä. Kotimaisen kysynnän kasvukaan ei ole pystynyt täyttämään puuttuvien vientitilausten synnyttämää aukkoa.

Talousviisaat pitävät valtionvarainministeri Steinbrückin mainostamaa rauhallisen käden politiikkaa nyt liian lepsuna ja vaativat hallitusta korottamaan aiemmin 8 miljardin euron suuruiseksi suunnittelemansa elvytyspaketin mitä ripeimmin 25 miljardiin.

Rahalla ja suhdannepakettiin liittyvillä veronalennuksilla tuettaisiin koulujen, päiväkotien, teiden ja muiden julkisten tilojen rakentamista sekä avitettaisiin etenkin pientä ja keskisuurta teollisuutta vaikeamman ajan yli.

Talousviisaat neuvovat hallitusta ottamaan tarvittaessa vaikka lisää velkaa, ellei kasvumoottoria saada muutoin käyntiin.

Taantuma tietää huonoja uutisia myös Saksan työläisille. Nyt Saksassa on virallisen tilaston mukaan niukasti alle 3 miljoonaa työtöntä.

Saksa on Euroopan suurin kansantalous ja yksi maailman suurimmista vientimaista. Edellisen kerran Saksan talous taantui neljä vuotta sitten.

Lähteet: DPA, AFP, Startel, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi