Arevan ydinvoimaloilla ongelmia myös Ranskassa ja USA:ssa

Ranskan ensimmäisen EPR-ydinvoimalan käyttöönotto lykkääntyy vuodella. Reaktoria rakennetaan Normandian Flamanvilleen. Alun perin voimalan piti tuottaa sähköä vuonna 2012, mutta nyt käyttöönottoa on lykätty vuoteen 2013.

Myöhästymisestä kertoi ydinvoimayhtiö Arevan toimitusjohtaja Anne Lauvergeon France Inter-radiokanavan haastattelussa keskiviikkoaamuna.

Ranskalainen sähköyhtiö EDF on kokonaisvastuussa EPR-hankkeesta Ranskassa. Lauvergeon vyörytti radiohaastattelussa selittelyvastuun EDF:n niskaan.

- On EDF:n asia kertoa asiasta. Mitä Flamanvilleen tulee, me (Areva) olemme täysin aikataulussa toimitusten suhteen, Lauvergeon sanoi.

Vuosikausien myöhästymisistä kärsinyt Olkiluodon ydinvoimalahanke on Areva-Siemensin kokonaisvastuulla. Ranskan Flamanvillessä kokonaisvastuussa on siis EDF. Yhtiö itse kiistää viivytykset ydinvoimalan käyttöönotossa.

Olkiluodon ydinvoimalan tilaaja Teollisuuden voima TVO ja Areva ovat kiistelleet kauan siitä, kumman syytä Olkiluodon voimalan vuosien viivästyminen on. Areva on syyttänyt suomalaisten teknisen tarkastuksen hitautta.

Ympäristöjärjestö Greenpeace kertoo verkkosivuillaan, että Arevalla on ongelmia myös Yhdysvalloissa Etelä-Carolinassa, missä yhtiö on mukana ydinpolttoaineen tuotantolaitoksen rakentamisessa. Yhdysvaltain ydinsääntelyviranomaisten mukaan rakennuksen perustuksista on löydetty heikkolaatuista betonia ja huonosti valettua terästä, kertoo Greenpeace.