Lannanpoltto saattaa alkaa pian Ypäjällä

VTT aloittaa hevosenlannan koepolton testiolosuhteissa vielä loppuvuodesta. Jos lupa hevosenlannan poltolle heltiää, Ypäjän Hevosopisto aikoo tarttua heti tilaisuuteen.

Hevosopisto Ypäjä
Hevosia aitauksessa
Hevosenlantaa aletaan ehkä jatkossa polttaa energianlähteenä.YLE / Häme

Hevosenlannan energiapoltto saattaa mahdollistua Suomessa. VTT aloittaa hevosenlannan koepolton testiolosuhteissa vielä loppuvuodesta.

Hevosenlannan käyttöä energianlähteenä ovat vaatineet voimakkaasti hevosalan järjestöt muun muassa Suomen Ratsastajainliitto.

Kanta-Hämeessä Ypäjän Hevosopistolle lannanpoltolla on suuri merkitys sillä lämmitettävää tilaa opistolla on 15 000 kuutiota ja hevosia normaalisti noin 300. Opiston ympäristössä on lisäksi noin 700 hevosta.

Ypäjän Hevosopiston toimitusjohtaja Petri Meller sanoo, että jos luvat heltiävät, opisto aikoo tehdä tarvittavat investoinnit ensi vuonna.

Lannalla voitaisiin korvata kevyt polttoöljy, jota nyt käytetään lämmitykseen, ja jonka hinta vaihtelee jatkuvasti maailmanmarkkinatilanteesta riippuen.

Ypäjän Hevosopistolle lanta on ongelma myös siinä mielessä, että sitä joudutaan ajamaan kompostoitavaksi eri puolelle Suomea. Hevosenlannan poltto energiaksi on sallittua jo muun muassa Ruotsissa ja Saksassa.

Lähteet: YLE Häme