Sadomasokistit ja transvestiitit eivät enää saa sairausluokitusta Ruotsissa

Ruotsissa uusitaan poikkeavan seksikäyttäytymisen sairausluokitus. Sadomasokisteja, transvestiitteja ja fetisistejä ei pidetä enää vuodenvaihteen jälkeen Ruotsissa sairaina. Ruotsin sosiaalihallitus muuttaa sairausluokitusta, niin ettei normaalista poikkeavaa seksuaalista suuntautumista pidetä sairautena.

Ulkomaat

Muutoksella yritetään vähentää ennakkoluuloja.

Homoseksuaalisuutta pidettiin Ruotsissa sairautena vielä vuoteen 1979, jonka jälkeen asenteet homoseksuaalisuuteen muuttuivat oleellisesti.

Ruotsin sosiaalihallitus aikoo nyt poistaa sairausluokituksen sellaisilta sukupuolisen suuntauksen muodoilta, jotka eivät ole lainvastaisia.

Dagens Nyheter-lehden mukaan Ruotsin sosiaalihallituksen pääjohtaja Lars-Erik Holm sanoo, että nyt halutaan kertoa, etteivät sairausluokituksesta poistuvat sukupuolisuuden ilmenemismuodot ole sairauksia tai sairaalloisia poikkeamia ihmisen käyttäytymisessä.

Nyt tehdyn päätöksen mukaan sairausluokituksesta poistuvat muun muassa vastakkaiseen sukupuoleen samaistuvat transvestiitit, fetisistit, sadomasokistit tai lapset, joiden sukupuolinen identiteetti on epävarma.

Sosiaalihallituksen pääjohtaja Lars-Erik Holm painottaa, että sellaiset seksuaaliset suuntaukset, jotka ovat lainvastaisia kuten pedofilia jäävät edelleen sairausluokituksen piiriin.

Samoin sairausluokitukseen jää transseksuaalisuus, eli se että ihminen tuntee olevansa fyysisesti väärää sukupuolta. Transseksuaalisuus jää sairauksien listalle, jotta sukupuolenvaihtoleikkauksia voitaisiin tehdä jatkossakin.

Suomessa sairausluokitus on samanlainen kuin Ruotsissa tällä hetkellä, eli esimerkiksi transvetismi kuuluu seksuaalisten käyttäytymishäiriöiden joukkoon. Luokitus on maailman terveysjärjestön WHO:n suosituksen mukainen, kerrotaan Stakesista.

Lähteet: YLE Uutiset