Vanhusten hoitotapa vaikuttaa luultua enemmän hoidon lopputulokseen

Kuopiolaistutkijan selvityksen mukaan vanhusten kuolleisuudessa ja laitoshoitoon joutumisessa sairaalahoidon jälkeen on suuria eroja eri hoitoyksiköiden välillä. Tutkijan mukaan hoitoyksikön resurssit eivät vaikuta luullusti hoidon lopputulokseen.

vanhukset
Fysioterapeutti hoitaa vanhusta.
YLE Savo

Sairastuneiden vanhusten hoitotapa vaikuttaa luultua enemmän hoidon lopputulokseen. Jo ennalta on tiedetty, että vuoteen omaksi joutuneen vanhuksen saaminen liikkeelle on toipumisen kannalta tärkeää.

Tuoreesta selvityksestä kuitenkin ilmenee, että erot hoitoyksiköiden välillä voivat olla hyvin suuria. Kuopion yliopiston professori Olli-Pekka Ryynänen selvitti neljässä hoitoyksikössä eri puolilla Suomea, mitä sairastuneille vanhuksille tapahtui hoidettaessa ja mihin he päätyivät hoidon jälkeen. Tulos oli karu.

- Kun aineisto vakioidaan niin, että puhutaan samanlaisista potilaista, niin kuolleisuudessa on lähes kaksinkertaiset erot ja samoin pitkäaikaiseen laitoshoitoon joutumisessa., kertoo professori Ryynänen

Toisin sanoen kun toisaalta kymmenen petipotilasta siirtyi takaisin kotiin, toisesta yksiköstä kotiin palasi vain viisi. Selitys löytyi nimenomaan siitä, miten hyvin ja nopeasti vanhukset saatiin sairauden hoidon jälkeen sängystä ylös.

- Tämä ei ole resurssikysymys oikeastaan ollenkaan, koska vertailussa hyvin menestyneet yksiköt eivät ole yhtään paremmin resurssoituja kuin huonommin menestyneet, eli tämä ei ole ollenkaan kiinni siitä, kuinka paljon yksiköllä on käytettävissään rahaa tai työvoimaa, toteaa Kuopion yliopiston professori Olli-Pekka Ryynänen.

Vanhuksen kohtalon riippuminen hoitopaikasta on inhimillisesti kestämätöntä. Kysymys on kuitenkin olennaisesti myös taloudellinen - laitoshoito huonoon kuntoon päässeelle vanhukselle maksaa kunnille paljon. Esimerkiksi Kuopion kaupunki haluaisikin nyt samanlaisen selvityksen:

- Tämä on tietysti meidän Kuopion kannalta tämä perinteinen sakkopaikka-asia, mikä tässä taustalla on meillä koko ajan mielessä, mutta tietysti myöskin se, että jos me voimme estää ihmisiä laitostumasta. Eli jos me voimme heidät kuntouttaa esimerkiksi kotona edelleen yhteiskuntakelpoisiksi ja itsekseen pärjääviksi, niin sehän on mitä suurimmissa määrin rahakysymys, kertoo Kuopion sosiaali- ja terveysjohtaja Tuomo Meriläinen.

Lähteet: YLE Savo