Espanjan sisällissodassa kadonneita ei tutkitakaan

Espanjalainen tuomari on perunut päätöksensä ryhtyä tutkimaan kymmenien tuhansien ihmisten katoamista maan sisällissodan aikana vuosina 1936 - 39.

Ulkomaat
Espanjan sisällissodan aikainen hauta
Espanjan sisällissodan aikainen hautaEPA / Bragimo

Oikeuslähteet kertoivat uutistoimisto AFP:lle, että tuomari Baltazar Garzon ei aio selvittää myöskään kenraali Francisco Francon valtakaudella sodan jälkeen kadonneiden kohtaloa.

Lähteiden mukaan Garzon myöntyi julkisten syyttäjien vaatimukseen, että tutkimukset kadonneista siirretään asianomaisten alueellisten tuomioistuinten tehtäväksi.

Espanjan korkein oikeus määräsi aikaisemmin tässä kuussa keskeyttämään sisällissodan aikaisten joukkohautojen avaamisen. Viime vuosina myös monien uhrien perheet ja vapaaehtoiset ovat avanneet hautoja.

Espanjan sisällissodassa ja sitä seuranneen diktatuurin aikana kuoli tai katosi satojatuhansia ihmisiä. Siviilien vastaisiin julmuuksiin syyllistyivät molemmat osapuolet, mutta Garzon on keskittynyt oikeistojoukkojen uhreihin, koska he päätyivät useimmin nimettömiin hautoihin.

Hänen mukaansa perheiden on saatava tietää, miten heidän omaisensa kuolivat, jotta sodan haavat voisivat koskaan kunnolla umpeutua.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset