Tetris ja Sudoku lievittävät naisten stressiä

Naiset ovat ajanvietepelien suurkuluttajia miehiin verrattuna. Tutkimuksen mukaan huomattava enemmistö Tetriksen, Sudokun, Mahjongin ja Bejeweledin nettipelaajista on naisia. Pelejä naputetaan työpaikan kahvitauoilla tai iltaisin kotona stressin ja yksinäisyyden helpottamiseksi.

Älypään taukopelejä Kuva: YLE

Sanoma Entertainmentin tekemän kyselyn mukaan pelikone.fi ja älypää.com -sivustojen käyttäjistä 70 prosenttia on naisia. Tutkimus romuttaa mielikuvaa siitä, että tietokonepelit ovat nuorten nörttien valtakuntaa. Taukopelien suurkäyttäjiä ovat tavalliset ja kaikenikäiset suomalaiset naiset. He ovat myös uskollisia pelaajia: 90 prosenttia kertoo pelaavansa joka viikko.

Naiset suosivat paitsi älyä haastavia myös viihteellisiä ja väkivallattomia pelejä. Nousussa ovat vauhdikkaat simulaatiopelit ja etsi ja löydä -mysteerit. Pelejä pelataan keskimäärin 10-30 minuuttia kerrallaan.

Naisista paljastuu kolme pelaajatyyppiä. 40 prosenttia joukosta on nuoria sinkkuja tai seurustelevia, joille pelit ovat mukavaa oheispuuhaa. Lähes saman löytyy lapsiperheiden äitejä, joille pelit tarjoavat henkireiän arjesta. Miltei joka neljäs naispelaaja on eläkeläinen, joka pelaa älypelejä päivittäin pysyäkseen virkeänä.

Ilmiö ei näy yksin Suomessa: myös laajemmin Euroopassa on huomattu, että ajanvietepelien ääressä viihtyvät nimenomaan naiset.