Kunnissa verotus kevenee ensi vuonna

Kuntaverotus kevenee kokonaisuudessaan ensi vuonna. Syynä tähän on kuntaverosta tehtävät suuret verovähennykset ja se, että useassa kuntaliitoskunnassa keskimääräinen tuloveroprosentti pienenee.

talous

Kuntien keskimääräinen tuloveroprosentti nousee 0,04 prosenttiyksikköä. Tuloveroprosentti laskee 204 000 kuntalaisen ja nousee 780 000 kuntalaisen kohdalla.

Koska verovähennyksiä, kuten eläke- ja työtulovähennyksiä korotetaan merkittävästi, kunnallisverotus kokonaisuudessaan kuitenkin keskimäärin kevenee.

Kuntaliitoskunnissa veroprosentit laskevat

Ensi vuoden alussa yhdistyvistä 99 kuntaliitoskunnasta 42 laskee tuloveroprosenttiaan, kun taas 16 nostaa. Muista kunnista 67:ssä nostetaan veroprosenttia ja neljässä lasketaan.

Kuntaliitoksia tehdään ensi vuonna 32 kappaletta, minkä jälkeen Suomessa on 348 kuntaa. Nyt kuntia on 415.

Korkein tuloveroprosentti on ensi vuonna Haapajärvellä ja Oulaisissa, missä se on 21 prosenttia. Alhaisin, 16,5 prosenttia on Hammarlandissa, Kauniaisissa, Lemlandissa, Maskussa, Maarianhaminassa, Naantalissa ja Saltvikissa.

Kuntaliitto: Tilanne täysin toinen vuonna 2010

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen sanoo, että talouskriisin rajuus on yllättänyt kunnat. Kuntaliitto ennustaa vuodelle 2010 roimia veronkorotuksia, jotta kunnat selviäisivät kasvavista menoistaan samaan aikaan, kun verotulot hupenevat.

- Kyllä se varsin kylmää kyytiä on. Että kuntien verotulot, jotka kasvoivat tänä vuonna vielä peräti 7,6 prosenttia, tulevat ensi vuonna kasvamaan enää vajaan prosentin. Pahimmillaan vuonna 2010 kuntien yhteenlasketut verotulot jopa kääntyvät laskuun.

- Kyllähän tässä varmasti tämä muutoksen rajuus yllätti kunnat. Talousarviota valmisteltiin ihan toisenlaisessa ilmapiirissä, mitä tämä syksyn talouskäänne on sitten tuonut tullessaan.

Kietäväisen mukaan jonkun verran puskureita on kuitenkin olemassa.

- Peräti 99 kuntaa oli mukana liitoksissa. ja isossa osassa näitä liitoskuntia verotus kevenee. Tuo verotuksen kiristyminen ensi vuodellle on vielä kohtuullisen vähäistä. Mutta valitettavasti näkymät on sitten totaalisesti erilaisia vuodelle 2010, Kuntaliiton varatoimitusjohtaja sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset