Hyppää sisältöön

Venäläislehti Novaja Gazeta alkaa ilmestyä suomeksi

Venäjän tärkein sananvapautta puolustava sanomalehti Novaja Gazeta ilmestyy keskiviikkona ensi kertaa suomeksi. Novaja Gazetan suomenkielinen taskukirjaversio ilmestyy tästä lähin neljä kertaa vuodessa.

Suomeksi ilmestyvän Novaja Gazetan kansi. Kuva: YLE

Kustantajan mukaan tavoitteena on tukea sananvapauden kehitystä Venäjällä ja tuoda kriittistä venäläistä journalismia suomalaisten ulottuville. Novaja Gazetan ensimmäinen suomenkielinen numero on omistettu Venäjällä kuolleille toimittajille. Teemana on Georgian sota ja sen jälkiselvittely itänaapurissa.

- Toivoisin, että lehti lisää sävyjä näkemykseemme naapurimaasta ja tapahtumista siellä. Näin pienellä otoksella näkemystä ei tietenkään kovin paljon voida muuttaa, mutta toivottavasti se lisäisi ymmärrystä ja toisi suomalaiseen tietoisuuteen myös venäläistä kriittistä katsantokantaa, sanoo Teemu Matinpuro Novaja Gazetaa toimittavasta Into Kustannuksesta.

Novaja Gazeta sisältää sekä venäläistoimittajien lehdessä julkaistuja että suomenkielistä painosta varten kirjoittamia artikkeleita.

"Riippumattomin Venäjällä"

Matinpuron mukaan Novaja Gazeta on Venäjän tärkein riippumaton tiedotusväline.

- Lähes kaikki muut, erityisesti tv ja sähköinen media, ovat Kremlin kontrollissa joko suoraan tai kiertoteitse. Novaja Gazeta on merkittävin riippumatonta journalismia edustava taho Venäjällä. On tietysti muitakin, pienempiä alueellisia radioita ja televisioasemia, joilla on hieman enemmän vapauksia.

Venäjällä Novaja Gazeta ilmestyy kaksi kertaa viikossa. Suurimpiin kaupunkeihin, kuten Pietariin ja Nizni Novgorodiin, on syntynyt lehden paikalliset versiot. Yhteenlaskettu levikki on yli 300 000, ja lukijoita lienee yhteensä yli miljoona.

Sananvapautta puolustavan lehden ilmestyminen on kuitenkin vaakalaudalla. Novaja Gazetan toimittajia uhkaillaan jatkuvasti ja viime vuosina heistä on murhattu kolme, tunnetuin lienee Anna Politkovskaja.

Kaksi viikkoa sitten pitämässään puheessa Venäjän presidentti Medvedev peräänkuulutti sananvapautta ja demokratiaa. Matinpuron mielestä tilanne ei kuitenkaan näytä hyvältä.

- Tällä hetkellä näyttää erittäin huolestuttavalta. Oppositio- ja riippumatonta journalismia edustavat lehdet ja toimittajat toimivat kapeassa tilassa. Journalistien ohella myös esimerkiksi ammattiyhdistysliikkeiden edustajiin kohdistuu melkoisia painostustoimenpiteitä. Tilanne huolestuttaa, mutta sananvapauden on siltikin tehtävä töitä, Matinpuro muistuttaa.