Asuntokaupan hiipuminen vie työn jopa sadoilta kiinteistönvälittäjiltä

Asuntokaupan hiipuminen näkyy jo kiinteistönvälitysalan työpaikoissa. Ala odottaa laskusuhdanteen myötä jopa satojen välittäjien poistuvan markkinoilta.

talous

Vielä alkuvuodesta asuntokauppa kävi kiivaana ja kiinteistönvälitysalalle tuli uutta verta. Nyt osa heistä joutunee lähtemään. Suomen kiinteistönvälittäjäliiton toimitusjohtajan Jaana Anttila-Kankaan mukaan ovi käy jo.

- Joitakin viestejä on tullut siitä, että jotkut ovat lopettaneet toimintansa. On tullut yksittäisiä konkursseja, ja tilanne on ehkä vaikuttanut siihen että on tehty ratkaisu, että lopetetaan välitystoiminta aikasemmin. Siirrytään viettämään eläpäiviä esimerkiksi.

Arvioiden mukaan loppuvuodesta myydään jopa puolta vähemmän asuntoja kuin vuosi sitten. Samaan aikaan myös hinnat laskevat, eikä kakusta riitä jaettavaa kaikille.

Kiinteistönvälitysalan keskusliitto arvioi, että alalta saattaa poistua satoja välittäjiä. Kiinteistönvälittäjiä on tällä hetkellä noin 4 500.

- Ammattilaiset varmasti pärjäävät ja jäävät jäljelle. Se ei ole alan kannalta mitenkään huono asia, pohtii keskusliiton toimitusjohtaja Jukka Malila.

Kokeneet välittäjät ja toimistot selvinnevät

Järjestäytyneiden kiinteistönvälittäjien mukaan ensimmäisenä häviävät uudet ja kokemattomat tulokkaat. Samalla jo nimeä hankkineiden välittäjien asiakkaiksi on jo hieman tunkua.

Huoneistokeskuksen toimitusjohtajan Pekka Kyhälän mukaan asiakkaita on jopa siinä määrin, että välityspalkkioprosenttia on voitu nostaa.

- Mielenkiintoinen havainto on se, että myyntiprovisiot prosentteina ovat nousussa. Hinnat ovat kuitenkin jonkun verran laskeneet, eli kaupan keskihinta on laskenut. Ne kai menevät suurinpiirtein päittäin. Vaikka prosentti olisi siis noussut, niin hinnan lasku tuo tavallaan sen kokonaispalkkion kuitenkin samalle tasolle, sanoo Huoneistokeskuksen toimitusjohtaja Pekka Kyhälä.

Toistaiseksi näyttää siltä että vanhat ja kokeneet toimistot selviävät kohtuullisesti. Asunnonomistajat turvaavat kokemukseen, ja laskeneet myyntihinnat kuittautuvat aiempaa korkeammilla välityspalkkioprosenteilla.

Lähteet: YLE Uutiset