G8-ryhmän halutaan laajentuvan

Johtavien teollisuusmaiden G8-ryhmän pitäisi laajentua, esitti korkea-arvoinen paneeli torstaina. G8-ryhmän pitäisi paneelin mukaan kaksinkertaistaa osallistujamääränsä, jotta se voisi paremmin vastata globaaleihin haasteisiin, kuten ilmastonmuutokseen ja talouden vakauttamiseen.

Ulkomaat

Paneelin raportin mukaan G8-järjestelmä on vanhentunut ja mukaan pitäisi pikaisesti ottaa Brasilia, Kiina, Intia, Meksiko ja Etelä-Afrikka. Järjestelmän kaksinkertaistamiseksi G16-ryhmäksi mukaan voisivat päästä lisäksi Indonesia, Turkki ja Egypti tai Nigeria.

- Keskeisten kansainvälisten instituutioiden, kuten G8:n tai YK:n turvallisuusneuvoston johtajuus ja valtuudet ovat jääneet ajastaan jälkeen muuttuneen maailman dynaamisten uhkien edessä, todetaan globaalien uhkien hallintaan keskittyneen paneelin raportissa.

G8-ryhmään kuuluvat tällä hetkellä Ranska, Yhdysvallat, Iso-Britannia, Saksa, Japani, Italia, Kanada ja Venäjä. Korkea-arvoiseen paneelin osallistuivat muun muassa Euroopan unionin ulko- ja turvallisuuspoliittinen edustaja Javier Solana, Yhdysvaltain entinen ulkoministeri Madeleine Albright ja Maailmanpankin entinen johtaja James Wolfensohn.

Lähteet: Reuters