Tilanahtaus kiristää tunnelmia Jyväskylän kouluissa

Opetustoimen säästöt tuntuvat esimerkiksi Kilpisen ja Kuokkalan kouluilla.

Koulutus ja kasvatus

Jyväskylässä opetustoimen viime vuosien säästölinja näkyy koulujen ahtautena. Yläkouluista tilanne on pahin Kuokkalan ja Kilpisen koulussa.

Tilanahtaus haittaa myös opetusta, sillä asianmukaisia opetustiloja ei riitä kaikille tunneille. Esimerkiksi Kilpisessä koulupäivän pituutta on jouduttu venyttämään, jotta kaikki tunnit saadaan pidettyä.

- Välillä ollaan pienissä tiloissa ja voi olla isot ryhmät, ja sitten esimerkiks täällä välitunnilla on tosi meluisaa, kuvaa Kilpisen koulun arkea yhdeksäsluokkalainen Pihla Jaala.

Jyväskylä on viime vuosina lakkauttanut kouluja periaatteella "säästetään seinistä, sijoitetaan opetukseen". Tätä satoa korjataan nyt Kilpisessäkin.

- Meillä tilanne on se, että ei pystytä opettamaan niin kuin meillä on resursseja. Koska ei ole niitä seiniä, ja se haittaa jo esimerkiksi opettajien jaksamista, ja näkyy levottomuutena, kertoo Kilpisen koulun rehtori Sami Kalaja.

Levottomuus näkyy kuraattorin työssä

Syksyn mittaan Kilpisessä on tehty ilkivaltaa pyörille ja mopoille, eikä tappelunnujakoiltakaan ole vältytty.

Kiusaamiseen puututaan aina kun sitä havaitaan, mutta ennaltaehkäisyyn eivät nykyresurssit riitä. Koulukuraattori palvelee alueen neljää koulua eli suosituksiin nähden kolminkertaista oppilasmäärää.

- Se on semmoista tulipalojen sammuttamista eli tehdään se kiireellisin, kun on akuutti hätä, mutta ei ole mahdollisuuksia ennaltaehkäisyyn, kertoo Kilpisen koulualueen kuraattori

Tilapula helpottuu, jos Kilpisen rakennuksessa toimiva yksityinen Kristillinen koulu muuttaa toisaalle.

Kristillinen koulu odottaa kaupungilta tarjousta vaihtoehtoisista tiloista. Sillä aikaa ahtauden kanssa on vain elettävä.

- Koulun jälkeen olo on tosi väsynyt ja haluaa vaan olla kotona. Hiljaisuudessa ja nukkua ja levätä, sanoo yhdeksäsluokkalainen Pihla Jaala.