Gothoni ja Vähälä soittavat Ahtisaaren Nobel-juhlassa

Pianisti Ralf Gothoni ja viulisti Elina Vähälä esiintyvät Oslon Nobel-juhlassa, jossa presidentti Martti Ahtisaarelle luovutetaan rauhanpalkinto. He soittavat myös juhlan jälkeisessä konsertissa. Molemmat tilaisuudet televisioidaan sadoille miljoonille ihmisille.

Pianisti Ralf Gothoni ja Elina Vähälä Kuva: Touko Yrttimaa / YLE

Ralf Gothoni soittaa sekä Nobel-juhlan alussa että ennen ja jälkeen Martti Ahtisaaren puheen. Sellisti Nobel-komitealla oli jo katsottuna, mutta viulistiksi Gothoni valitsi vaimonsa Elina Vähälän.

Sellisti Audun Sandvik edustaa Nobel-toimikunnan perinnettä nostaa esiin nuoria norjalaisia muusikoita. Tällä kertaa ei kuitenkaan esitetä norjalaisen Edvard Griegin musiikkia, vaan toimikunta edellytti, että juhlan musiikki on suomalaista.

Gothonille valinta oli itsestään selvästi Jean Sibelius. Gothonin mukaan Sibelius on vaikuttanut tavattomasti siihen, että tietoisuus suomalaisuudesta on levinnyt ympäri maailmaa.

Musiikin on tuettava juhlapuhetta

Gothoni uskoo, että Ahtisaari on saanut vaikuttaa Nobel-muusikon valintaan. Hän on Ahtisaaren pitkäaikainen ystävä. - Tunnemme toisemme vuosien takaa. Ahtisaari on tukenut kulttuuria voimakkaasti sekä suoraan että välillisesti, Gothoni kertoo.

Sibeliuksen lisäksi ohjelmassa on Johannes Brahmsin ja Ludwig van Beethovenin musiikkia. Gothoni perustelee valintojaan säveltäjien humaanilla elämänfilosofialla.

- Palkinnon saajan puhe on keskipiste. Sen ympärille rakentuva musiikki jättää kuulijan tiettyyn tilaan. Tässä mielessä on hyvin tärkeää, mitä musiikkia valitaan, Gothoni sanoo.

Iltakonserttiin etsitään napakkaa kappaletta

Gothoni ja Vähälä esiintyvät myös kevyen musiikin konsertissa palkinnonjakotilaisuuden jälkeen. Päätähti on yhdysvaltalainen laulajatar Diana Ross.

Gothonin ja Vähälän haasteena on löytää konserttiin kappale, jossa orkesterin säestämä pianon ja viulun soolonumero ei kestä yli sallittua kolmea minuuttia.

- Se on työn alla. Täytyy löytää, tai sitten soitetaan niin nopeasti, että päästään kolmeen minuuttiin, Gothoni nauraa.

Nobel-juhla järjestetään Oslossa 10. - 11. joulukuuta.