Alkueläin aiheutti ruokamyrkytysten epidemian Helsingissä

Helsingissä on todettu Suomen ensimmäinen Cryptosporidium-alkueläimen aiheuttama ruokamyrkytysepidemia. Epidemia tuli ilmi Helsingin kaupungin rakennusviraston pääkonttorin henkilöstöravintolassa.

Kotimaa
Cryptosporidium-alkueläin aiheutti Helsingissä ruokamyrkytysepidemian.
Cryptosporidium-alkueläin aiheutti Helsingissä ruokamyrkytysepidemian.CDC / Dr. Peter Drotman

Terveysviranomaiset saivat asiasta tiedon torstaina iltapäivällä. Työpaikkaruokala suljettiin perjantaina toistaiseksi.

Sairastuneita on 65. Ympäristöterveyspäällikkö Antti Pönkä Helsingin kaupungin ympäristökeskuksesta kertoo YLE Uutisille, että neljä ihmistä on käynyt ruokamyrkytyksen takia sairaalassa saamassa nesteytystä. Kenelläkään heistä ei ole hengenvaaraa.

Toistaiseksi ei ole vielä tiedossa, mistä epidemia lähti liikkeelle. Pönkä arvelee, että alkueläin on voinut päätyä Suomeen jonkin tuontielintarvikkeen mukana. Tämän vuoksi uusia ruokamyrkytyksiä voi tulla ilmi myös muualla Suomessa.

Viitteitä laajemmasta epidemiasta ei tämänhetkisten tietojen perusteella kuitenkaan ole.

Maailmalla yleinen taudinaiheuttaja

Cryptosporidium-epidemiat ovat maailmalla melko yleisiä. Tartunta saadaan tavallisimmin ulosteen saastuttaman juomaveden tai ruuan välityksellä. Pönkä ihmettelee, ettei alkueläintä ole tavattu Suomessa ennen tätä.

- Naapurimaissakin on todettu useita epidemioita.

Taudin itämisaika on noin viikko. Oireita ovat vesiripuli, vatsan kouristelut, pahoinvointi ja lyhytaikainen kuume. Oireet kestävät yleensä muutamasta päivästä kahteen viikkoon mutta joskus jopa kuukauden. Terveillä ihmisillä tauti paranee itsestään.

Nyt havaitun Cryptosporidiumin tyyppi ei ole vielä selvillä. Rakennusvirasto on tiedottanut epidemiasta työntekijöilleen.

Lähteet: YLE Uutiset