Linnut varhentavat muuttoaan ilmaston lämmetessä

Linnut ovat varhentaneet kevätmuuttoaan ilmaston lämmetessä. Tähän tulokseen on tullut Kalle Rainio väitöstutkimuksessan, joka tarkastetaan Turun yliopistossa lauantaina. Muuton aikaistuminen kiristää meillä talvehtivien lintujen ja muuttajien välistä kilpailua.

luonto

Kilpailuissa monet muuttolinnut saattavat jäädä häviölle. Kalle Rainio nostaa esimerkiksi kirjosiepon.

- Kirjosiepot kohtaavat tänne tullessaan suuremman joukon kilpailijoita. On voinut käydä niinkin, että talitiaisten pesintä on aikaistunut. Pesintä on jo niin pitkällä, että kirjosieppo ei kykene tapansa mukaan valtaamaan sitä talitiaisen pesää, Rainio kertoo.

- Ääritapauksessa kilpailu johtaa kirjosiepon kuolemaan. Jos talitiainen yhyttää kirjosiepon pesästä, niin se käy kimppuun aivan täysillä ja saattaa tappaa kirjosiepon. Pitkäaikaisessa seurannassa havaittiin, että kuolemat ovat lievästi lisääntyneet.

Linnut siis varhentavat muuttoaan ilmaston lämmetessä, mutta useimmat eivät kuitenkaan riittävästi. Jotkut tulevat vain muutamia päiviä keskimääräistä varhemmin, mutta onpa niitäkin, jotka ovat monta viikkoa etuajassa.

Toistaiseksi tutkijat eivät ole varmoja siitä, miten linnut haistavat tuhansien kilometrien päähän pohjoisen leudot talvet. Monia teorioita on tosin rakenneltu: esimerkiksi oletetaan, että lajin aikaista muuttoa suosivat yksilöt ovat runsastuneet. Mutta on muitakin selityksiä.

- Afrikan sademäärissä tai sääoloissa muualla on tapahtunut jotain sellaista, että linnut voivat lähteä aikaisin muuttomatkalle. Mikäli matkalla on hyvä ravintotilanne, niin ne pystyvät etenemään nopeasti. Edullisina keväinä koko Euroopan kevät on etuajassa. On paljon hyönteisiä. Täten linnut pystyvät etenemään ripeästi läpi Euroopan ja saapumaan Suomeen aikaisemmin, Rainio selvittää.

Lähteet: YLE Uutiset