Rannalle ajautuneita valaita pelastettiin Australiassa - Katso video

Australiassa 11 rannikolle ajautunutta valasta on onnistuttu pelastamaan ja kuljettamaan takaisin merelle. Eläimet kuuluivat Tasmanian saaren rannikolle lauantaina rantautuneeseen 64 pallopäävalaan parveen.

luonto
Australiassa rannalle huuhtoutuneita valaita
Reuters-TV

Valaista 52 oli löydettäessä kuollut, mutta asiantuntijat ja vapaaehtoiset onnistuivat pitämään 12 hengissä säilynyttä elossa yön yli muunmuassa kastelemalla niitä. Sunnuntaina valaat kuljetettiin toiselle rannalle ja kiskottiin veteen.

Kolmen ja puolen metrin pituisten ja jopa puolitoista tonnia painavien eläinten siirtämiseen käytettiin verkkoja ja perävaunuja. Yksi valaista kuoli, kun sitä laskettiin takaisin veteen. Pelastettujen valaiden joukossa oli sekä täysikasvuisia että nuoria eläimiä.

Pallopäävalaat kuuluvat delfiinien sukuun, mutta asiantuntijoiden mukaan muistuttavat käyttäytymiseltään enemmän valaita. Australian eteläpuolella sijaitsevalle Tasmanian saarelle rantautuu valaita usein. Ympäristöasiantuntijoiden mukaan näin suuren joukon pelastaminen on kuitenkin epätavallista.

Lähteet: Reuters, AFP, YLE Uutiset