Talouden ongelmat ruuhkauttavat perintätoimistoja

Taloustilanteen kiristyminen ruuhkauttaa jo perintätoimistoja. Toimeksiantojen määrä on kasvanut jopa kymmenen prosenttia viime kuukausien aikana. Eniten ovat lisääntyneet yritysten toisiltaan karhuamat velat, mutta myös yksityistalouksia koskevat tapaukset ovat selvässä kasvussa.

talous

Kansainvälinen talousahdinko on leikkannut yritysten tilauskirjoja ja tuonut massiivisia lomautuksia. Perintätoimistoissa sen sijaan eletään sesonkiaikaa, työmäärä kasvaa vauhdilla ja uutta väkeäkin palkataan.

- Yritykset ovat selvästi huolissaan asiakkaidensa maksukyvystä ja käynnistävät perintätoimet nopeasti, hynkkivat luottopäätöksiä enemmän ja ovat muutenkn aktiivisempia, sanoo johtaja Juha Iskala Intrum Justitiasta.

Yritykset kynivät toisiaan

Perintätoimeksiantojen määrä on asvanut roimasti. Alalla on yleisesti eletty noin 10 prosentin kasvussa, mutta kansainvälisen talousahdingon iskettyä perintätapausten määrä ponnahti noin 20 prosentin kasvuun.

Eniten ovat lisääntyneet yritysten toisiltaan perimät velat, mutta myös yksityistalouksilta perittävien laskujen määrä on selvässä kasvussa. Asiakkaat ovat toistaiseksi rahansa saaneetkin.

- Asiakkaiden maksukyky on kuitenkin vielä säilynyt hyvänä ja asiat on saatu hoidettua erilaisilla maksusuunnitelmiilla, sanoo Iskala.

Kahnaukset edelleen harvassa

Vaikka tapaukset ovat monesti vaikeita ja nostattavat tunteita, varsinaista karhämää karhujen ja asiakkaiden välillä syntyy harvoin.

- Toki välillä tulee hankalia asiakkaita. Yleensä ihmiset ovat kuitenkin helpottuneita, kun saavat asiansa hoidettua, sovittua ja maksunsa järjestykseen, kuvailee Iskala.

Velkojilla on nyt siis liipasin tavanomaistakin herkemmässä eli tapaukset viedään perintätoimiston tai ulosottoviranomaisen hoidettavaksi nopeasti omaisuuden häviämisen pelossa. Luottokunnassa ruuhlautuneen tilanteen odotetaan näkyvän noin puolen vuoden sisällä.

Lähteet: YLE Uutiset