1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Hadrianuksen muuri olikin onnenpotku kelttien taloudelle

Muuri, jonka roomalaiset rakensivat Britannian poikki suojautuakseen kelttikansojen hyökkäyksiltä, ei ollutkaan onnettomuus alueen asukkaille vaan toi heille vaurautta, kertoo tuore arkeologinen tutkimus. Sen mukaan Hadrianuksen muuri antoi paikallisille asukkaille oivalliset mahdollisuudet kaupankäyntiin miehittäjäarmeijan kanssa.

Englannin ja Skotlannin erottanut 120 kilometriä pitkä muuri rakennettiin vuonna 122. Se toi alueelle satoja roomalaisia sotilaita. Monet paikalliset viljelijät, kauppiaat, käsityöläiset ja prostituoidut löivät miehityksen rahoiksi, kertoo tutkija David McLeod Englannin kulttuuriperintöä varjelevasta English Heritage -säätiöstä.

Säätiön kartoituksessa Hadrianuksen muurin varrelta löytyi 2 700 aiemmin tuntematonta historiallista kohdetta. Niiden joukossa oli esihistoriallisia hautakumpuja, ensimmäisen vuosisadan asutustiloja, keskiaikaisia lammastiloja, 1800-luvun lyijykaivoksia ja toisen maailmansodan aikainen ilmatorjunta-asema. Kartoitus perustui yli 30 000 ilmakuvaan, jotka on otettu 60 viime vuoden aikana.

Tutkijat hämmästyivät eniten kymmenistä roomalaisaikaisista maatiloista ja kylistäjoita on muurin kummallakin puolella. Roomalaiset eivät siis pyrkineetkään hävittämään paikallisia asukkaita vaan päinvastoin tarjosivat heille mahdollisuuden kukoistavaan kaupankäyntiin.

Rauhallinen rinnakkaiselo hyödytti molempia

Joissakin kuvissa näkyy varsin suuria asuinalueita lähellä muurin päälinnakkeita, muun muassa Chesteriä ja Housesteadsia. Siitä tutkijat päättelevät, että mitä enemmän alueella oli legioonalaisia ja upseereja, sitä houkuttelevampi se oli myös briteille.

Tutkija David McLeodin mukaan paikallisväestö varmasti järkyttyi, kun miehitysarmeija marssi paikalle, mutta huomasi pian miehityksen antamat mahdollisuudet. Muurin varrelle roomalaisia palvelemaan syntyi monipuolinen taloudellinen verkosto ja asukkaat erikoistuivat tuottamaan roomalaisten haluamia asioita, muun muassa nahkaa, McLeod sanoo.

Roomalaisille puolestaan sopi asukkaiden rauhallinen kaupankäynti paremmin kuin sotainen hyökkäily, McLeod sanoo. Armeija tarvitsi alueella tuotettua ruokaa, ja toisaalta britit pääsivät tutustumaan roomalaisiin tuontitavaroihin: viineihin, oliiviöljyyn, koruihin ja lasiastioihin.

English Heritage -säätiön tutkimuksesta kertoo brittilehti The Daily Telegraph.