Jäntin säätiö palkitsi vuoden nuoret kirjailijat

Kalevi Jäntin säätiö on palkinnut jälleen neljä nuorta kirjailijaa. Palkinnon saivat Sofi Oksanen, Turo Kuningas, Marja-Liisa Heino ja Riku Korhonen. Kunkin palkinnon arvo 15 000 euroa.

kulttuuri
Riku Korhonen ja Turo Kuningas
Riku Korhonen ja Turo KuningasYLE

Sofi Oksanen (s. 1977) palkittiin romaanistaan Puhdistus. Teos valottaa Viron lähimenneisyyttä vahvojen naiskohtaloiden kautta ja punoo yhteen historiallisen tason ja yksilöiden kohtalot. Oksasen romaanissa painava sisältö on kiedottu kielellisesti taitavaan, tarkkaan ja hengittävään muotoon, arjen- ja ajankuvauksen yksityiskohdissa viipyvät hajut ja maut, juonen imu on tehokas, lukukokemus pakoton ja pakahduttava, palkintoraati kirjoittaa.

Puhdistus on ehdolla myös tämän vuoden Finlandia-palkinnon saajaksi.

Turo Kuningas (s. 1974) sai palkinnon esikoisteoksellaan Työkalupakki. Novellikokoelma sisältää kirjoituksia ja tekstivälähdyksiä, joita on mahdotonta määritellä minkään lajityypin mukaan. Palkintoraati kiittelee kielellisesti suulasta, maukasta ja liioitteleva vyörytystä on tarkkuudesta ja taidokkuudesta. Ilmiöiden villi kuvaus etenee väliin absurdiuteen asti. Tarkoitus on nauraa itse kertojalle, kertoipa hän mistä hyvänsä, raati perustelee valintaansa.

Marja-Liisa Heino (s. 1969) palkittiin romaanista Suomen suuntaan. Se on kertomus Pietarista Suomeen isänsä kohtaloa selvittämään saapuvasta gruusialaismiehestä ja entisestä KGB-agentista Krasasta. Heino taitaa fiktiivisen proosan vaikeimmat perusasiat: notkean kerronnan, elävän kielen, moni-ilmeisen ihmiskuvan rakentamisen ja kulttuuristen koodien vivahteikkaan käytön, perusteluissa kerrotaan.

Riku Korhoselle (s. 1972) palkinnon toi teos Lääkäriromaani. Sen päähahmo on todellisten lääkäriromaanien sankareiden vastakohta: pitkää nuoruutta elävä kyyninen intellektuelli ja tutkija, jonka tylyn näkökulman kautta romaani rakentuu. Teoksen astivoimaista kieltä kiittelevän palkintoraadin mukaan Korhonen kirjoittaa epäilemättä sukupolviromaania, mutta hänen päähenkilönsä ristiriitaisuudessa ja levottomuudessa on kantavuutta yli ikäkausinostalgian.

WSOY:n pitkäaikaisen pääjohtajan Jalmari Jäntin ja rouva Hildur Jäntin nuorena kuolleen poikansa muistoksi vuonna 1942 perustama säätiö on jakanut palkintonsa nyt 90 kirjailijalle. Sen tarkoituksena on suomalaisen kaunokirjallisuuden edistäminen nuoria tukemalla.

Lähteet: YLE Uutiset