Teosto-palkinto räp-artisti Asalle

Räp-artisti Asan kolmas pitkäsoitto Loppuasukas on voittanut tämän vuoden Teosto-palkinnon. 40 000 euron arvoinen palkinto jaetaan Asan ja levyllä esiintyvän työryhmän kesken.

kulttuuri
Rap-artisti Asa
YLE

Palkintoraadin mukaan Asa ja muut levyn tekijät rikkovat rohkeasti kotimaisen hiphopin konventioita. Perusteluissa heidän sanotaan sukeltavan rohkeasti ja seurauksia pelkäämättä maailman tilan ja tulevaisuuden pohdintaan.

Raadin puheenjohtaja, professori Heikki Laitinen antaa tunnustusta sekä Asan kielelliselle lahjakkuudelle että musiikillisille kokeiluille.

- Runo ja musiikki ovat vaihtelevassa tasapainossa ja tukevat toisiaan erinomaisesti. Runot pursuavat värikkäitä ja omaperäisiä kielikuvia, jotka viittaavat monikerroksisesti niin historiaan, nykypäivään kuin tulevaisuuteenkin.

- Musiikissa on viittauksia maailman alkuasukkaiden värikylläisiin etnisiin musiikkeihin. Levyn surimpia vahvuuksia on sen intensiivinen ja periksi antamaton eettisyys ja yhteiskunnallisuus, Laitinen sanoo.

Myös viime vuonna Teosto-palkinnon saanut artisti Jonna Tervomaa oli mukana palkinnon myöntäneessä tuomaristossa. Hänen mukaansa levy on tylyn ajankohtainen teos, joka ei jätä jälkeensä ahdistusta vaan pikemminkin elinvoimaisuutta.

Tuomariston valinta nosti Loppuasukkaan ohi muun muassa Kauko Röyhkä ja Riku Mattila -levyn, Sväng-yhtyeen Jarruta-levyn sekä Markus Fageruddin säveltämän Seitsemän koiraveljestä -oopperan.

Lähteet: YLE Uutiset