Stalin sai itsensä ikoniin

Neuvostoliiton hirmuvaltiaasta Josif Stalinista on maalattu ikoni. Ikoni on paljastettu Strelnan kaupungissa lähellä Pietaria sijaitsevassa kirkossa.

Ulkomaat

Ikonissa Stalin on kuvattu yhdessä Pyhän Äiti Matronan kanssa. Tarinan mukaan neuvostojohtaja tapasi Matronan vuonna 1941 natsi-Saksan hyökättyä Neuvostoliittoon, ja Matrona neuvoi Stalinia olemaan luovuttamatta Moskovaa saksalaisille.

- Kansojen isä Stalin on minulle kuin toinen isä, perustelee ikonin tilannut igumeni Estafius, - hän on lähtemätön osa minua itseäni. Stalin johdatti kansamme sodassa voittoon.

Igumeni on vakuuttunut, että vaikka Stalin johtikin ateistista valtiota, tämä silti oli tosi asiassa uskova.

Kommunistit vedonneet kirkkoon Stalinin puolesta

Samaan aikaan Pietarin kommunistit ovat esittäneet Venäjän ortodoksisen kirkon patriarkalle, että Stalin kanonisoitaisiin eli julistettaisiin kirkon pyhäksi.

Venäjän kommunistisen puolueen johtaja Gennadi Zjuganov on julkaissut uuden Stalinia ylistävän kirjaan. Zjuganovin mielestä Stalin jätti perinnöksi suuren maan.

Kommunistijohtaja kehuu erityisesti Stalinin kansallisuuspolitiikkaa. Zjuganov kirjoittaa, että Venäjän kansan historiallinen kutsumus on saattaa pienemmät vähemmistökansat kehityksen tielle ja tätä kutsumustaan venäläiset Stalinin johdolla neuvostoaikana toteuttivat.

Zjuganov suhtautuu erityisen myönteisesti Stalinin toimiin "ukrainalaista nationalismia" vastaan. Venäjä ja Ukraina ovat viime vuosina käyneet kiistaa Ukrainan vuosien 1932-1933 nälänhädästä, joka surmasi miljoonia ukrainalaisia. Ukrainan nykyjohdon mielestä nälänhätä oli Stalinin tietoinen ukrainalaisiin kohdistama kansanmurha.

Venäjän valtiontelevisiossa meneillään olevassa verkkoäänestyksessä Venäjän historian kaikkien aikojen merkittävimmästä hahmosta Stalin on ollut kärkisijolla.

Lähteet: YLE Uutiset