Biometrinen eli sormenjälkitunnistus yleistyy

Laskujen maksaminen peukalon painalluksella on yleistymässä. Se korvaa luottokortit ja matkapuhelimet maksutilanteissa. Pietarsaaressa yksi kuntosali on käyttänyt sormenjälkimaksua on jo pari vuotta. Nyt autonkin saa pestyä peukaloa heilauttamalla.

biometria
YLE/Keski-Pohjanmaa

Ennen vanhaa sai keskisormea näyttämällä riidan pystyyn. Nykyaika on tehnyt peukalosta maksuvälineen.

City Car Wash toi peukalon painalluksen maksuvälineeksi viime viikolla Pietarsaareen. Ensi viikolla on vuorossa Kokkola ja tammikuussa viiden sekunnin peukalonpainallus avaa autopesulan ovet myös Seinäjoella.

Suomessa biometrinen eli sormenjälkitunnistus on yleisintä Etelä-Suomessa. Sitä käytetään edellä mainittujen tilanteiden ohessa esimerkiksi vartiotehtävissä tunnistuksessa.

Maksuväline on aina mukana

-Tämä on erinomaisen helppoa ja vaivatonta. maksuväline on aina mukana, naurahtaa pietarsaarelainen Niklas Rosenqvist. Hän on maksanut autonpesetyksenä jo monet kerrat peukalotunnistuksella.

-Kun biometrinen tunnistus on Pietarsaaressa kylmällä pesuasemalla, asiakkaan on käytävä ensin konttorissa rekisteröitymässä. Sekin tehdään paitsi henkilötiedot antamalla myös peukalon painalluksella, kertoo toimintapäällikkö Mats Östman. Hän sanoo, että yritys on aina ollut kiinnostunut kaikesta uudesta ja tässäkin asiassa oli halu olla ensimmäisenä, ainakin ensimmäisten joukossa Suomessa.

Hinnoissa peukalomaksu on kilpailukykyinen, sillä siitä maksetaan saman verran kuin korttimaksullakin. Kännykkämaksu on sitten hieman kalliimpi.

Kuntosalilla jo pitkä kokemus

Pietarsaarelainen kuntosali Jeppis Gym tuskaantui pari vuotta sitten jatkuviin kausikorttiongelmiin - kortit olivat hukassa, kotona tai vaurioituneita. Nyt useamman käynnin ostaneet maksavat peukalon painalluksella. Se helpottaa myös henkilökunnan kiireitä.

Tunnistuslaitteen herkkyyttä voi säätää, mutta peukalokaan ei saa olla liian kuiva tai likainen. -Joskus talvella, kun etenkin vanhempien ihmisten iho on hyvin kuiva, ihmiset käyvät ensin kuntolaitteissa ja maksavat peukalollaan vasta sitten.

Kaikkien kokemukset ovat ollee hyviä, joten peukalo saattaa yleistyä maksuvälineenä.

-Helppoushan siinä on päälimmäisenä:auton ikkuna vain pesupaikassa auki ja peukalo tunnistimelle. Siinä kaikki. Lompakostakin jää yksi kortti pois pullistelemasta, huomauttaa Niklas Roseqvist.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa