1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Säveltäjä ja basisti Pekka Pohjola on kuollut

Säveltäjä ja basisti Pekka Pohjola on kuollut. Vuonna 1952 syntynyt Pohjola oli vuosikymmenien ajan yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista muusikoista ja säveltäjistä. Häntä pidettiin yleisesti yhtenä Suomen parhaimmista basisteista.

kulttuuri
Pekka Pohjola lavalla 70-luvulla
Arja Lento/YLE

Vaikutteita tuotantoonsa hän ammensi niin jazzista, klassisesta musiikista, rockista, kansainmusiikista kuin virsistäkin.

Pohjola opiskeli klassista musiikkia Sibelius-Akatemiassa, mutta siirtyi pian rockin puolelle. Pääinstrumentikseen hän valitsi sähköbasson The Beatlesin innoittamana.

Uransa Pohjola aloitti Eero, Jussi & The Boysissa, josta siirtyi Wigwamin riveihin. Hän soitti myös Jukka Tolosen yhtyeessä. Ensimmäisen Pihkasilmä Kaarnakorva -soololevynsä hän julkaisi vuonna 1972.

Pohjolan sävellystuotantoon kuuluvat orkesteriteos Sinfonia nro 1 ja erityyppiset sävellykset UMO:lle ja Espoo Big Bandille. Lisäksi Pohjola sävelsi musiikkia puhallinorkesterille, tv-ohjelmiin ja teatteriin. Pohjola tunnettiin myös osaavana sovittajana sekä monipuolisena studiomuusikkona. Hän kiersi myös Eurooppaa Mike Oldfieldin taustabändissä.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi