Pakistan pienensi panostaan Mumbain iskujen selvittelyssä

Pakistan on muuttanut mieltään tiedustelupalvelunsa päällikön lähettämisestä Intiaan Mumbain terrori-iskujen vuoksi. Tiedustelupäällikön sijasta iskuja selvittämään lähtee hänen edustajansa, Pakistanin hallituksesta kerrotaan.

Ulkomaat

Intia epäilee, että Mumbain iskuihin oli sekaantunut pakistanilaisia aineksia. Käsitystä tukevat Intian tiedustelupalvelun havainnot, Intian viranomaiset sanovat.

Pakistan tuomitsi iskut heti ja kiisti, että sillä olisi mitään tekemistä niiden kanssa. Ainutlaatuisensa päätöksenä Pakistan ilmoitti lähettävänsä tiedustelupalvelunsa päällikön tiedonjakomatkalle Intiaan Intian pääministerin pyynnöstä.

Tänään lauantaina Pakistan kuitenkin pyörsi päätöksensä. Syytä ei kerrottu.

Suhteita pyritty parantamaan

Pakistanin pääministeri Asif Ali Zardari on pyrkinyt parantamaan Pakistanin suhteita eteläiseen naapurimaahan, jonka kanssa se on käynyt kolme sotaa maiden itsenäistyttyä runsaat 60 vuotta sitten. Viimeksi sodan partaalla oltiin vuonna 2001, kun Intia syytti Pakistania osallisuudesta Intian parlamenttiin tehtyyn terrori-iskuun.

Pakistanin ulkoministeri Shah Mehmood Qureshi oli Mumbain iskujen aikana juuri aloittanut vierailun Intiassa. Hän sanoi iskujen osoittavan, että maiden on vahvistettava terrorismin vastaista yhteistyötä, ja pyysi, ettei Intia sortuisi perusteettomaan syyttelyyn.

Yhdysvaltalaisen The New York Times -lehden mukaan näyttää yhä vahvemmin siltä, että Mumbain iskujen takana oli kashmirilainen ääriryhmä, todennäköisimmin Lashkar-e-Taiba.

Lehti perustaa tietonsa yhdysvaltalaisiin tiedustelulähteisiin. Ne myös kertovat, että ryhmä on aiemmin saanut koulutus- ja varusteapua Pakistanin tiedustelupalvelulta.

Lashkar-e-Taiba on kiistänyt tehneensä Mumbain iskut. Sen sijaan syylliseksi ilmoittautui pian ensimmäisten laukausten jälkeen intialainen islamistijärjestö Deccan Mujahideen. Se on ennestään tuntematon ääriryhmä.

Lähteet: Reuters, AFP