Pakistan ja Intia sanasodassa Mumbain iskujen vuoksi

Pakistanin ja Intian välinen sanasota Mumbain terroristi-iskusta kiihtyi lauantaina sen verran, että Pakistanin presidentti varoitti jo intialaisia ylireagoinnista. Presidentti Asif Ali Zardari lupasi silti tiukkoja otteita, jos osoitetaan pakistanilaisten osallisuus iskuihin.

Ulkomaat

Pakistanin ulkoministeri lupasi myös kovia otteita, jos joku ryhmä Pakistanin rajojen sisäpuolella on sekaantunut Mumbain iskuihin.

Intian pääministeri Manmohan Singh vihjaili jo keskiviikkoiltana, että tekoihin on sekaantunut joku ulkomaa. Intian viranomaiset ja erityisesti tavallinen kansa saivat lisää vettä myllyyn kun lauantaina paljastui, että ainoa eloon jäänyt terroristi on Pakistanin kansalainen.

Maharasthran osavaltion pääministerin mukaan terroristeilla oli kehittynytttä tietoliikennevälineistöä. Hänen mukansa he pitivät yhtyettä jatkuvasti johonkin muuhun maahan. Intian ulkoministeri Pranab Mukherjee sanoi, että on olemassa todistusaineistoa, joka viittaa siihen, "että jotkut pakistanilaiset elementit" ovat vastuussa Mumbain terroristihyökkäyksestä.

Pakistan oli luvannut lähettää korkeimman tiedusteluviranomaisensa tekemään yhteistyötä intialaisten tutkijoiden kanssa syylisten paljastamiseksi ja kiinnisaamiseksi, mutta pyörsi sanansa ja lähettää matkaan alempiarvoisen tiedusteluvirkailijan.

Mumbain iskuihin on yritetty sovittaa erityisesti pakistanilaista Lashkar-e-Taiba -ryhmää, joka on tähän asti ollut aktiivinen Pakistanin ja Intian kesken jaetussa Kashmirissa. Mumbaissa elävänä kiinni saadun terroristin sanotaan tunnnustaneen olevansa Lashkar-e-Taiban jäsen. Ryhmää syytetään mm. hyökkäyksestä Intian parlamenttiin 2001. Surmansa sai 14 ihmistä. Mumbain iskujen tekijäksi ilmoittautui kuitenkin ennestään tuntematon Deccan Mujahedeen -ryhmä.

Lähteet: AP, AFP, Reuters