Professori Leena Peltola on kuollut

Merkittävä kuvataidevaikuttaja, professori Leena Peltola on kuollut. Peltola menehtyi kotonaan Helsingissä torstaina 87 vuoden ikäisenä. Rovaniemellä vuoden 1921 marraskuussa syntynyt Peltola teki pitkän ja huomattavan uran kuvataiteen maailmassa.

kulttuuri
Jyrki Valkama

Rovaniemellä vuoden 1921 marraskuussa syntynyt Peltola teki pitkän ja huomattavan uran kuvataiteen maailmassa. Hän työskenteli Ateneumin taidemuseossa ensin amanuenssina 1950- ja 1960-luvuilla ja sittemmin vuodet 1970-1985 museon apulaisintendenttinä.

Ateneumin lisäksi Peltola muistetaan työstään monien suomalaisten taidekokoelmien hyväksi. Yli 40 vuotta kestäneellä taiteenkeruu-urallaan hän oli mukana ostamassa yli 6 000:ta taideteosta merkittäviin kokoelmiin.

Peltolasta tuli professori vuonna 1989. Kymmenen vuotta tämän jälkeen hänelle myönnettiin Lapin yliopiston kunniaprofessorin arvonimi kiitokseksi merkittävästä työstä Rovaniemen ja koko Lapin alueen kuvataide-elämän hyväksi.

Leena Peltola julkaisi taideartikkeleita muun muassa tietosanakirjoissa ja näyttelyluetteloissa.

Keväällä lähetetyssä YLEn K-repun Mesenaatti muiden rahoilla -ohjelmassa Peltola kertoi, että häntä innostivat työssään rakkaus nykytaiteeseen ja lämmin suhde taiteilijoihin.

Eläkkeelle kutsumustyöstään Peltola jäi vasta viime maaliskuussa, jolloin hän jätti paikkansa Wihurin taidekokoelman asiantuntijana. Kesällä hän kokosi vielä puunveistoa esittelevän laajan näyttelyn Espoon nykytaiteen museoon Emmaan.

Lähteet: YLE Uutiset