Ketkä Mumbain verilöylyn takana?

Mumbain terroririhyökkäyksen tekijöistä ei ole minkäänlaista varmuutta. Intia epäilee ulkomaisia taustavoimia, mutta monet seikat puoltavat arviota, että asialla olivat paikalliset ääri-islamistit.

Ulkomaat
Poliisi tutkii räjähtänyttä autoa Mumbaissa
EPA

Intian hallitus syyttää hyökkäyksestä ulkomailta käsin toimivaa ryhmää. Intian hallitus on usein syyttänyt naapurimaata Pakistania ja joskus myös Bangladeshia iskuja tehneiden taistelijoiden tukemisesta.

Silminnäkijöiden mukaan hyökkääjät olivat eteläaasialaisia miehiä, jotka puhuivat hindin tai urdun kieltä. Tämän perusteella hyökkääjät olisivat todennäköisesti intialaisia, eivät ulkomaalaisia.

Ainakin kaksi taistelijaa on soittanut hyökkäyksen aikana Intian televisioon. Puheluissa taistelijat syyttivät Intian armeijaa muslimien tappamisesta Kashmirissa ja vaativat islamistitaistelijoiden vapauttamista Intian vankiloista. Yksi taistelijoista kuulosti puhuvan urdun kieltä Kashmirin alueen aksentilla.

Kashmir on kiistanalainen alue Kiinan, Intian ja Pakistanin raja-alueella. Kashmirin epäselvästä asemasta johtuvissa levottomuuksissa on parinkymmenen vuoden aikana kuollut kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Paikallisten islamistien osallisuutta tukevat monet seikat

Hyökkäyksen tekijäksi ilmoittautui aiemmin tuntematon Deccanin Mujahideen -ryhmittymä. Deccan on alue Etelä-Intiassa. Asiantuntijoiden mukaan ilmoituksen aitous ei ole varmaa. Ilmoituksessa käytetty nimi viittaa siihen, että tekijät kuuluisivat Intian Mujahideen -ryhmään. He saattavat olla ryhmän eteläintialaisen solun jäseniä.

Intian poliisin mukaan Intian Mujahideen on kielletyn Intian opiskelijoiden islamistiliikkeen (SIMI) sivuhaara. Poliisi sanoo, että paikalliset islamistit olisivat saaneet koulutusta ja tukea Pakistanissa ja Bangladeshissa majailevilta taistelijaryhmiltä.

Poliisi on syyttänyt SIMI:ä lähes kaikista suurista pommi-iskuista Intiassa, muun muassa räjähdyksistä Mumbain paikallisjunissa kaksi vuotta sitten. Junaiskuissa kuoli lähes kaksi sataa ihmistä.

Pommit vaihtuivat aseisiin ja kranaatteihin

Intian Mujahideen -ryhmä on ilmoittautunut useiden aikaisempien iskujen tekijäksi kahden viime vuoden aikana. Keväällä Intian Mujahideen uhkasi hyökätä turistikohteisiin Intiassa ellei maan hallitus lopeta Yhdysvaltojen tukemista.

Kuten ryhmän aiemmat iskut Mumbain hyökkäys näyttää tarkkaan suunnitellulta ja siihen osallistuu suuri määrä taistelijoita. Myös tämä hyökkäys kohdistuu turisteja vastaan, muun muassa kahteen loistohotelliin ja suosittuun kahvilaan.

Tämänkertainen hyökkäys poikkeaa kuitenkin aiemmista siten, että aiemmat hyökkäykset ovat olleet pommi-iskuja. Tälllä kertaa iskun toteuttivat asein ja kranaatein aseistautuneet taistelijat, jotka ottivat panttivankeja.

Hyökkäyksen kehittyneisyys viittaa kokeneeseen ryhmään

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan hyökkäyksen kehittyneisyys ja suuntautuminen ulkomaalaisia vastaan viittaisi paikallisia ryhmiä kokeneempaan, terroristiverkosto Al-Qaidan innostamaan Lashkar-i-Taiba -ryhmään. Al-Qaidan vaikutuksesta vihjaisi myös se, että Mumbain hyökkääjät näyttivät valitsevan panttivangeikseen brittejä, yhdysvaltalaisia ja israelilaisia. Lashkar-i-Taiba on kiistänyt osuutensa iskuun.

Lashkar-i-Taiba toimii Pakistanista käsin ja taistelee Intian valtaa vastaan Kashmirissa. Ryhmällä oli aiemmin läheiset suhteet Pakistanin sotilastiedustelupalveluun. Ryhmää on syytetty useista iskuista, muun muassa hyökkäyksestä Intian parlamenttiin vuonna 2001.

Lähteet: Antti Palomaa, YLE Uutiset