Mumbain terrorihyökkäys kiristää Intian ja Pakistanin suhteita

Terrori-iskut kiristävät Intian ja Pakistanin välejä ja vaarantavat rauhanneuvottelut jaetusta Kashmirin alueesta. Pakistan kiistää osallisuutensa iskuihin ja varoittaa, että jännityksen kiristyminen voi johtaa joukkojen siirtoon Intian rajalle.

Ulkomaat

Mumbain iskujen tekijäksi ilmoittautui tuoreeltaan aiemmin tuntematon Deccanin Mujahideen -järjestö, mutta Intian viranomaisten mukaan jäljet johtavat naapurimaahan Pakistaniin.

Epäilyt kohdistuvat ennen kaikkea Pakistanissa päämajaansa pitävään ääri-islamilaiseen Lashkar-e-Taiba-järjestöön, joka vastustaa Intian hallintoa kiistellyllä Kashmirin alueella. Järjestöllä on ollut yhteyksiä Pakistanin vaikutusvaltaiseen sotilastiedusteluun, joka on käyttänyt ääri-islamilaisia järjestöjä politiikkansa välineenä Afganistanissa ja Kashmirissa. Yhdysvaltain painostuksesta Pakistan on kieltänyt Lashkar-e-Taiban, mutta järjestö on jatkanut toimintaansa Pakistanissa uudella nimellä.

Rauhanprosessi vaarassa

Intialaisen uutistoimisto Press Trust of Indian viranomaislähteen mukaan Intian hallituksessa harkitaan jo rauhanprosessin keskeyttämistä, koska Pakistan ei ole pitänyt antamaansa lupausta estää Intiaan kohdistuva terrorismi.

Pakistanin presidentti Asif Ali Zardari on varoittanut Intiaa ylireagoimasta. Pakistan on myös varoittanut, että vastakkainasettelun kiristyminen voi johtaa joukkojen siirtämiseen Intian vastaiselle rajalle. Se vähentäisi Pakistanin joukkoja levottomalla Afganistanin rajalla ja haittaisi Taliban-liikkeen vastaista kamppailua. Pakistan ilmeisesti toivoo, että Yhdysvallat rauhoittelisi Intian johtoa.

Pakistanin uusi presidentti Asif Ali Zardari on yrittänyt kohentaa suhteita Intiaan. Epävarmaa on, kykeneekö Pakistanin siviilihallinto kontrolloimaan maansa armeijaa, ja kykeneekö armeija puolestaan enää suitsimaan politiikkansa välikappaleina käyttämiään ääri-islamisteja.

Toisaalta Intian hallituksella on kova tarve suunnata huomiota ulkomaille, sillä Intiassa on alettu yhä voimakkaammin arvostella viranomaisten kyvyttömyyttä estää terrori-iskuja.

HEIKKI HEISKANEN, YLE Uutiset