Mumbailaisen kauppiaan tuttu maailma romahti

Mumbain tärkeimman ja vilkkaimman turistialueen Colaban kadut ovat lauantaina luonnottoman hiljaisia. Taj Mahaj -hotellin tulituksen päättymisestä on muutama tunti.

Ensimmäisiä kuvia Taj Mahal -loistohotellin sisältä sen jälkeen, kun terroristit iskivät sinne. Kuva: Reuters-TV

Kadunkulmissa vartioivat aseistetut poliisit, toimittajien ja valokuvaajien lisäksi vastaan kävelee vain yksittäisiä intialaisia. Alueen asukkaat ovat kodeissaan, matkalaiset hotelleissaan ja katulapset ja -koirat jossakin muualla.

Mustufa Vakharia, 55, seisoo asiakkaista tyhjän nahka- ja laukkukauppansa ovella. Hän on vakava, surullinen ja selvästi edelleen shokissa. Takana on yli kahden päivän mittainen painajainen.

Keskiviikkoiltana yhdeksältä Mustufa Vakharia sulki kauppansa ovet ja käveli muutaman minuutin matkan kotiinsa. Hetkeä myöhemmin alkoi tulitus Vakharian nahkakaupan seinän takana sijaitsevassa Leopold's Cafessa, seuraavan korttelin valtaisassa Taj Mahal - hotellissa ja Vakharian kodin vieressä sijaitsevan Nariman Housen juutalaiskeskuksessa.

- Kaikki nämä paikat ovat olleet aina osa arkipäivääni, ne ovat vain muutamien minuuttien kävelymatkan päässä toisistaan. Viimeiset päivät olen elänyt keskellä käsittämätöntä terroria.

Vakharia pysyi kotonaan keskiviikkoillasta lauantaiaamuun saakka. Juutalaiskeskuksen tulitusta hän seurasi ikkunastaan, muita tapahtumia television välityksellä.

- En ole koskaan nähnyt mitään tällaista. Olen vihainen ennen kaikkea poliisille ja poliitikoille. En luottanut heihin aiemminkaan ja nyt vielä vähemmän.

Mustufa Vakharia on pitänyt nahkakauppaansa samalla paikalla, terrori-iskun runteleman Leopold's Cafen vieressä 35 vuoden ajan. Laukkuja, lompakoita ja vöitä menee kaupaksi lähinnä vain eurooppalaisille ja amerikkalaisille varakkaille turisteille, jotka yöpyvät Mumbain luksushotelleissa.

- Iso osa asiakkaistani asuu terroristien tuhoamissa hotelleissa, Taj Mahalissa ja Oberoissa. Seuraavat 6 - 7 kuukautta tulevat olemaan vaikeita, kun asiakkaita ei yksinkertaisesti ole.

"Itken, mutta en voi lamaantua"

Monen muun mumbailaisen tavoin Mustufa Vakharia tahtoo osoittaa terroristeille, maailmalle ja turisteille, että elämän on jatkuttava entisellään surusta ja pelosta huolimatta. Siksi Vakharia avasi myös kauppansa ovet heti väkivaltaisuuksien päätyttyä.

- Ystävieni poika kuoli, sukulaisiani kuoli ja naapuriravintolan tuttua henkilökuntaa kuoli. Itken, mutta en voi lamaantua.

Sunnuntaina ovet avattiin asiakkaille myös Mustufa Vakharian naapurissa, terroristien tulittamassa Leopold's Cafessa.