Poikkeuksellisen moni koira saa tänä vuonna sankaripalkinnon

Tänä vuonna palkitaan poikkeuksellisesti kymmenen koiraa sankarikoirina. Suomen Kennelliitto myöntää arvon vuosittain yhdelle tai useammalle koiralle, jonka toiminta on vaikuttanut ihmishengen pelastumiseen.

Kotimaa

Vuoden 2008 sankarit ovat bokseri Santtu, labradorinnoutaja Dandy, kiharakarvainen noutaja Jaakko, australianpaimenkoira Vili, saksanpaimenkoirat Andy ja Laku, rottweilerit Ella ja Ronja, kultainennoutaja Rinna ja novascotiannoutaja Ella.

Esimerkiksi nakkilalainen Ella-noutaja alkoi tempoa syyskuisella iltakävelyllä emäntäänsä sinnikkäästi epätavalliseen suuntaan sekä meno- että tulomatkalla. Emäntä seurasi koiraa paluumatkalla, jolloin Ella löysi kylmettyneen miehen pusikosta. Mies olisi suurella varmuudella jäänyt taivasalle koko yöksi ilman Ellaa.

Hämeenlinnan poliisin Laku oli vasta poliisikoirakoulutuksensa alussa, kun se onnistui jäljestämään kotoaan poistuneen ja vahvasti dementoituneen naisen. Koko yön ulkona olleella naisella oli vain kevyt vaatetus yllään kovassa pakkasessa. Laku löysi naisen kolmen kilometrin päästä kotoaan metsästä liikuntakyvyttömäksi kylmettyneenä, ja poliisin mukaan nainen olisi todennäköisesti menehtynyt ilman Lakua.

Tuusulalainen paimenkoira Vili onnistui löytämään pikkujouluista metsään eksyneen miehen. Vilin emäntä oli ollut samoissa juhlissa, joissa alettiin huolestua taksin tilanneen miehen yllättäen kadottua paikalta.

Emäntä päätti noutaa etsimisavuksi hakukoulutusta saaneen koiransa, joka tekikin juhlapaikan lähistöltä suoran käännöksen metsikköön ja alkoi haukkua hurjasti. Mies makasi metsässä. Viiden asteen pakkasyö olisi luultavasti ollut hänelle kohtalokas.

Lähteet: YLE Uutiset