1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Poznanin ilmastokokouksella edessään kovat haasteet

Puolan Poznaniin kokoontuneet yli 10 000 noin 190 maan neuvottelijaa ja ympäristöaktivistia ovat kovan paikan edessä yrittäessään muokata ratkaisua koko maapalloa koskevaan ongelmavyyhteen, jossa kaikilla mailla on omat erityisvaatimuksensa.

Poznanissa on kahden viikon aikana määrä valmistella useita osaratkaisuja globaaliin ilmastosopimukseen, joka hyväksyttäisiin tasan vuoden kuluttua Kööpenhaminassa. Valmisteluprosessin vaiheista sovittiin vuosi sitten Balin huippukokouksessa, joten neuvotteluajasta on käytetty jo puolet.

Kokouksen tärkeimpiä puheenaiheita on, kuinka kehitysmaat ottavat osaa päästövähennyksiin. Kehitysmaiksi lasketaan monenlaisia maita. Osa on hyvinkin köyhiä, osa taas nopean kehityksen vaiheessa ja jo lähellä teollisuusmaiden kehitystasoa. Poznanissa pohditaan, kuinka maat itse ottavat osaa ponnisteluihin ja millä tavalla niitä autettaisiin. Pöydällä on siis suuria rahoitus- ja teknologiansiirtokysymyksiä. Lisäksi puidaan keinoja sopeutua joka tapauksessa tapahtuvaan ilmastonmuutokseen.

Poznanin neuvottelijoilla ei ole varaa epäonnistua. Jos yhteisymmärrykseen ei päästä, Kööpenhaminan sopimuskokous vaarantuu ja neuvottelut voivat hajaantua. Tästä seuraisi, että maailman yhteiset ponnistukset ilmaston lämpenemistä vastaan lykkääntyisivät.

Seitsemän vuotta aikaa tehdä muutos

Uhka on valtaisa, sillä viime vuonna YK:n hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC julkaisi tutkimuksen, jonka mukaan maailman on saatava ilmastopäästönsä tasaantumaan vuoteen 2015 mennessä, jotta ilmaston lämpenemisen mukanaantuoma katastrofi vältettäisiin. Maailmalla on siis seitsemän vuotta aikaa saada aikaan ratkaiseva muutos koko ihmiskunnan käyttäytymisessä. Uusimpien tutkimustulosten mukaan ilmastopäästöt kasvavat yhä rajusti.

Neuvotteluja haittaavat monet ulkopuoliset tekijät. Talouselämän vallannut äkillinen matalasuhdanne vie monilta yrityksiltä ja poliitikoilta halun pohtia ilmastoasioita, kun tässä vaiheessa konkreettisemmat ongelmat, työllisyys ja yritysten kannattavuus ovat vaakalaudalla. Esimerkiksi Suomen työ- ja elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) vaati maanantaina, että Suomen metsäteollisuuden on saatava ilmaiset päästöoikeudet EU:n ilmasto- ja energiapaketissa. Monilla mailla on vastaavia vaatimuksia.

Toisaalta monet johtavat poliitikot ovat vaatineet myös, etteivät lyhytaikaiset talousvaatimukset saa estää globaalin ilmastosopimuksen syntymistä.

Kokous huipentuu 11. - 12.12. ympäristöministerien tapaamiseen. Suomea edustaa Poznanissa tuolloin ympäristöministeri Paula Lehtomäki (kesk.).