Pro Finlandia -mitali Hectorille ja kymmenelle muulle taiteilijalle

Yksitoista suomalaistaiteilijaa saa Pro Finlandia -mitalin itsenäisyyspäivänä. Kunniamerkin saavat muun muassa Hectorina tunnettu muusikko ja lauluntekijä Heikki Harma, kirjailija Kjell Westö ja dramaturgi Outi Nyytäjä.

kulttuuri
Pro Finlandia -mitalisteja
YLE Uutiset Grafiikka

Heidän lisäkseen Pro Finlandian saavat näyttelijät Kari Heiskanen ja Sue Lemström, sellotaiteilija Seppo Laamanen, oopperalaulaja Lilli Paasikivi-Ilves ja kuvataiteilija Rut-Maaria Wirkkala.

Mitali myönnetään myös kahdelle taiteilija-professorille, valokuvaaja Jan Kailalle ja kuvanveistäjä Kimmo Pyykölle sekä sisustusarkkitehti Ben af Schultenille, joka tunnetaan muun muassa Amos Anderssonin taidemuseon sisustuksen suunnittelijana.

Pro Finlandia on suomalaisille taiteilijoille vuodesta 1945 lähtien myönnetty Suomen Leijonan ritarikunnan kunniamerkki.

Mitalit myöntää tasavallan presidentti Tarja Halonen. Pro Finlandia -mitali on tärkein presidentin myöntämä tunnustus taiteilijoille ja muulle kulttuuriväelle.

Pro Finlandia -mitalien ohella taideväkeä on palkittu muillakin kunniamerkeillä. Arkkitehti Kristian Gullichsen ja taidegraafikko ja -maalari Hannu Väisänen saivat Suomen Leijonan komentajamerkin.

Taiteilija Stig Holmlund sai 3. luokan Vapaudenristin ja puolustusvoimien koulutuselokuvan ohjaaja Irma Nyfors 4. luokan Vapaudenristin.

Lähteet: YLE Uutiset