Joka kolmas teinityttö kokee hyväksikäyttöä netissä

Lähes kolmannes 15-vuotiaista tytöistä joutuu internetissä seksuaalisen hyväksikäytön tai häirinnän kohteiksi, pojista selvästi vähemmän. Nettiseksin ja -häirinnän muodot vaihtelevat rivosta kielenkäytöstä maksettuun seksiin. Useimmiten häiriköijinä ovat toiset nuoret.

Kotimaa
YLE / Heli Mäkikauppila

Poliisiammattikorkeakoulun tuoreessa tutkimuksessa selvitettiin 13 500 kuudes- ja yhdeksäsluokkalaisten kokemuksia seksihäirinnästä netissä.

Kuudesluokkalaisista virtuaaliseksin uhreiksi joutuu joka kymmenes. Tytöt ovat useammin uhreina kuin pojat, 15-vuotiaista 9-luokkalaisista ja 12-vuotiaista 6-luokkalaisista pojista viidennes joutuu nettiseksin uhreiksi.

Vanhemmilla on vain harvoin käsitystä lastensa liikkeistä internetissä, toteaa tutkija Noora Ellonen Poliisiammattikorkeakoulusta.

- Mutu-tuntumalla sanoisin että nuorten virtuaalimaailma on kokonaisuudessaan paikka, mistä vanhemmilla ei ole kovin paljon tietoa, arvioi Noora Ellonen.

Nettiseksin muodot nuorilla vaihtelivat rivosta kielenkäytöstä maksettuun seksiin.

- Esimerkiksi 9-luokkalaiset tytöt joutuvat rivon kielenkäytön kohteiksi, heiltä pyydetään netissä seksikkäitä kuvia. Palkkiota seksistä on ehdotettu noin viidelle prosenttia 15-vuotiaista.

Nettihäirintä usein rikollisuuden harmaata aluetta

Suurimmassa osassa internetseksin hyväksikäyttäjistä tekijänä on toinen nuori. Myös internetissä sovittuihin tapaamisiin ja niihin liittyviin hyväksikäyttötapauksiin on vain muutamissa tapauksissa osallisena aikuinen. Siten jo nuorten maailmassa seksuaalisesta hyväksikäytöstä maksetaan tai yritetään tarjota rahaa. Valokuvatuiksi tai videoiduiksi joutuneiden kuvat oli usein levitetty nettiin tai kännykän kautta eteenpäin.

Seksuaaliseen häirintään liittyi usein uhkailua, arvostelua ja kiristyksen muotoja. Tutkimuksen mukaan myös nuorimmille eli 12-vuotiaille oli ehdotettu seksiä tai palkkioita seksistä. Helsingin rikospoliisin mukaan nuorimmat netin kautta tavatut seksiuhrit ovat yli 10-vuotiaita.

Virtuaaliseksi toisen nuoren kanssa tai nuoreen kohdistuva seksuaalinen häirintä johtaa vain harvoin hyväksikäytön rikossyytteeseen. Usein myös liikutaan piilorikollisuuden tai muuten harmaalla alueella.

Kauhajoen käräjäoikeudessa viime viikolla oli syytteessä neljä miestä alaikäisen nuoren hyväksikäytöstä. Kolmen syytetyn syytenimike oli törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö. Sen paremmin uhri kuin syytetyt eivät tunne toisiaan eivätkä olleet tavanneet toisiaan muuten kuin virtuaalimaailmassa.

Lähteet: YLE Uutiset