Kuuban kauppasaartoa kannattaa yhä harvempi amerikankuubalainen

Yhdysvalloissa asuvat kuubalaiset suhtautuvat aiempaa kielteisemmin Kuuban vastaisen kauppasaarron jatkamiseen. Floridan kansainvälisen yliopiston tekemä mielipidetiedustelu kertoo, että 55 prosenttia Floridassa asuvista amerikankuubalaisista vastustaa pakotteiden säilyttämistä. Vielä viime vuonna luku oli vain 42 prosenttia.

Ulkomaat

Florida ja erityisesti Miami ovat olleet jo vuosikymmenten ajan kommunistista Kuubaa vastustavien kuubalaisten linnake.

Nyt mielipidetiedustelu näyttää ensimmäistä kertaa, että kovan linjan kuubalaiset ovat jäämässä hiljalleen vähemmistöön Yhdysvalloissa. Floridan kansainvälinen yliopisto on tehnyt vastaavia mielipidetiedusteluja vuodesta 1991 lähtien.

- Tulos osoittaa muutosta amerikankuubalaisten asenteissa ja heijastaa sukupolvenvaihdosta kuubalaisten parissa, totesi yliopisto lausunnossaan.

Erityisesti nuoret amerikankuubalaiset ovat selvästi kiinnostuneempia esimerkiksi Yhdysvaltain taloustilanteesta kuin entisen kotisaarensa poliittisesta elämästä.

Yhdysvaltain ja Kuuban välit heikkenivät pian vuoden 1959 jälkeen, jolloin Fidel Castron johtamat joukot syrjäyttivät Yhdysvaltain tukeman diktaattorin Fulgencio Batistan vallan kahvasta.

Kuuba asetettiin kauppasaartoon presidentti Dwight Eisenhowerin kaudella vuonna 1961.

Lähteet: Reuters