Britannian dna-rekisterit loukkaavat yksityisyyttä

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on antanut Britannialle langettavan tuomion dna-näytteiden säilyttämistä koskevassa oikeusjutussa. Strasbourgissa toimiva tuomioistuin katsoi yksimielisesti, että Britannia on rikkonut yksityisyyden suojaa säilyttäessään syyttömien ihmisten dna-tietoja.

Ulkomaat
Oikeuslääketieteen tutkija tarkastelee dna-näytettä
Forensic Science Servicen (FSS) oikeuslääketieteen tutkija tarkastelee dna-näytteitä Birminghamissa. FSS on Britannian valtion omistama yhtiö, jonka palveluja myös poliisi käyttää.EPA/STF

Oikeusjuttu koski kahta erillistä tapausta, joissa asianosaiset olivat vaatineet omien dna- ja sormenjälkitietojensa tuhoamista heihin kohdistuneiden rikosepäilyjen rauettua.

Britannian poliisi ei kuitenkaan tuhonnut tietoja, sillä maan laki sallii niiden säilyttämisen määrittelemättömäksi ajaksi. Asianosaisten mukaan tietojen säilyttäminen tahrasi heidän mainettaan.

Britannian dna-rekisteri on yksi maailman laajimmista 4,5 miljoonalla näytteellään. Rekisterissä säilytetään tietoja myös ihmisistä, jotka eivät ole koskaan syyllistyneet rikoksiin. Dna-tietoja on kerätty muun muassa pidätetyiltä ja väkivaltarikosten uhreilta.

Britannian sisäministeri Jacqui Smith on pettynyt tuomioistuimen päätökseen, sillä hänen mukaansa dna-tiedot helpottavat merkittävästi rikostutkimuksia.

Smith sanoo, että Britannia tarkastelee oikeuden päätöstä huolellisesti mutta ei aio muuttaa lakia. Päätöksen nojalla Britannia joutuu kuitenkin tuhoamaan ainakin osan syyttömäksi katsottujen tiedoista. Brittiläisen aktivistiryhmän mukaan rekisterissä on noin 85 000 syyttömän dna-tiedot.

Kyseessä on merkittävä ennakkotapaus, joka vaikuttanee myös muiden maiden käytäntöihin. Esimerkiksi Suomessa, Ruotsissa ja Saksassa viranomaiset joutuvat tuhoamaan dna-tiedot, kun epäilty vapautuu syytteistä.

Lähteet: Reuters, AP