Youtube otti käyttöön maarajoitukset

Youtubessa olevien videoiden näkyvyyttä on ryhdytty rajoittamaan eri maissa. Esimerkiksi kaikkien ulkomaalaisten artistien virallisia musiikkivideoita ei pysty katselemaan meillä Suomessa.

Suomalainen netin käyttäjä ei pysty katsomaan esimerkiksi Eminemin virallisia musiikkivideota Youtubesta. Sama koskee mm. Amy Winehousen ja Rihannan musiikkivideoita. Syynä ovat levy-yhtiöiden asettamat maarajoitukset. Kansalaisten sähköisiä oikeuksia puolustavan Electronic Frontier Finlandin varapuheenjohtaja Ville Oksanen:

- Kyse on siitä, että musiikkien oikeudet ovat jakaantuneet useille eri levy-yhtiöille eli tyypillisesti Euroopassa ja Yhdysvalloissa eri yhtiö vastaa musiikkivideoiden ja musiikin oikeuksista. Jompikumpi levy-yhtiö on antanut Youtubelle oikeuden näyttää videota ja sitten toinen taas ei.

Youtubesta on tullut entistä tärkeämpi musiikkivideoiden jakelukanava. Siksi myös tekijänoikeuksiin perustuvat maarajoitukset ovat yleistyneet.

- Ilmiö on oikeestaan nähty vasta tämän syksyn aikana. Varsinaisesti tällaisiä maantieteellisiä aluerajoituksia YouTubessa ei aikaisemmin ole nähty vastaavassa suhteessa, huomauttaa Oksanen.

Siinä missä suomalainen netinkäyttäjä voivottelee sitä, ettei näe Eminemin musavideota, ovat maarajoitukset joissakin maissa todellinen este sananvapaudelle.

- Esimerkiksi valtiot voivat jatkossa vaatia itselleen kiusallisen materiaalin poistamista Youtubesta yksittäisten videoiden tarkkuudella. Tähän asti on yleensä esimerkiksi Kiinat ja vastaavat ovat plokanneet koko Youtuben, sanoo Effin varapuheenjohtaja Ville Oksanen.