Rakennusalalla paljastui paljon veronkiertoa

Peräti 80 prosenttia verohallinnon tarkastamista rakennusalan yrityksistä on jäänyt kiinni jonkinasteisesta veronkierrosta tänä vuonna, kertoo Turun Sanomat Verohallinnon tarkastuksiin perustuen. Neljä viidestä yrityksestä oli maksanut palkkoja pimeästi tai harrastanut kuittikauppaa.

talous
Kaksi kypärää roikkuu aidalla rakennustyömaalla.
YLE

Verohallinto on tarkastanut 409 rakennusyrityksen toiminnan eri puolilla maata. Veronkierron paljastumatta jääminen olisi aiheuttanut valtiolle kymmenien miljoonien eurojen menetykset, kertoo Turun Sanomat.

Kuittikaupan arvo oli tarkastuksen perusteella 13,6 miljoonaa euroa. Lisäksi yrityksen olivat jättäneet tekemättä elinkeinoverolain mukaisia pidätyksiä 12,3 miljoonan euron edestä. Muun muassa sosiaaliturvamaksuja ja arvonlisäveroja oli jätetty maksamatta yhteensä 17,2 miljoonan euron edestä.

Myös peiteltyjä osinkoja oli maksettu miljoonien eurojen edestä.

Lehden haastattelema verotarkastusyksikön johtaja Ahti Leoska huomauttaa, ettei tarkastuksen tuloksista voi vetää koko rakennusalaa koskevia johtopäätöksiä. Nyt tehdyt tarkastukset on kohdistettu ennakkoanalyysin perusteella tiettyihin yrityksiin.

Leoska kuitenkin muistuttaa, että rakennusalalla on ongelmia enemmän kuin muilla aloilla.

Verottaja aikoo lehden tietojen mukaan jatkaa rakennusalaa kohtaan suuntaamaansa tarkastusprojektia vielä kaksi vuotta. Vuosittain on tarkoitus perata noin 500 yrityksen tiedot.

Lähteet: YLE Uutiset