Topelius-palkinto kahden pojan ystävyyden kuvaukselle

Suomen Nuorisokirjailijat ry on jakanut vuosittaiset palkintonsa lasten ja nuorten kirjoille. Arvid Lydecken -lastenkirjapalkinnon saa Markku Kaskela satukirjastaan Puistolan vihreät kunnaat.

kulttuuri
Teoksestaan Kirje maan ääriin teoksestaan nuorisokirjojen Topelius-palkinnon saanut Annika Luther.
Teoksestaan Kirje maan ääriin teoksestaan nuorisokirjojen Topelius-palkinnon saanut Annika Luther.YLE

Nuorisokirjojen Topelius-palkinnon saa puolestaan Annika Luther teoksestaan Kirje maan ääriin. Molemmat palkinnot ovat arvoltaan 1 700 euroa.

Palkintoperustelujen mukaan Annika Lutherin kirja on hieno kuvaus kahden pojan ystävyydestä vaikeuksineen. Nuoren ääni ja aikamme teemat nousevat esiin selkeinä mutta osoittelematta, perusteluissa todetaan.

Annika Luther pohtii, että hänen kirjoittamansa kirjan sanoma voisi olla juuri se, että ymmärtää elämän sisältävän sekä ylä- että alamäkiä.

- Vaikka kirjassa ei ole onnellista loppua, niin poikien katkolla ollut ystävyys kuitenkin palautuu, Luther selvittää.

Suomenkielisten lukijoiden reaktiot yllättivät

Palkittu kirja Kirje maan ääriin - Brev till världens ände on julkaistu yhtä aikaa molemmilla kotimaisilla kielillä. Kirja on sisällöltään samanlainen, mutta suomenkielisten lukijoiden vastaanotto yllätti kirjailijan.

- Kirja on mielestäni aika vakava, koska siinä käsitellään vaikeita ja arkoja asioita. Suomenkieliset kuitenkin reagoivat kirjaan, että sanomalla, että se hauska. Oli siis yllätys, että hauskuutta löydettiin enemmän kuin vakavuutta, Luther sanoo.

Topelius-palkintoa on jaettu vuodesta 1946. Suomenruotsalaiselle kirjailijalle palkinto myönnettiin ensimmäisen kerran vuonna 1978, ja silloin sen sai Tove Jansson.

Lähteet: YLE Uutiset