1. yle.fi
  2. Uutiset

Aluepolitiikka jakaa päättäjät

Suhtautuminen aluepolitiikkaan jakaa vahvasti nykypäättäjät. Koko maan tasapuolista kehittämistä ajavat ovat oululaisen väitöstutkimuksen mukaan vähemmistössä.

aluepolitiikka
Itäsuomalaiset vanginvartijat osoittavat mieltään työpaikkojensa puolesta Helsingissä.
YLE

60-luvulla itäsuomalaisten vanginvartijoiden ei olisi tarvinnut matkata Helsinkiin puolustamaan työpaikkojaan. 80-luvulle saakka Suomi uskoi koko maan asuttamiseen, maakuntayliopistoihin, valtionyhtiöihin ja -laitoksiin. 90-luvun alussa, sosialismin romahdettua kaikki muuttui.

- Suomessa silloin itärajan ja rajaseudun merkitys pieneni. Alueellisen tasapainon tavoite ei ollut enää yhtä tärkeä kuin aikaisemmin, sanoo filosofian maisteri Tea Remahl Oulun yliopiston maantieteen laitokselta.

Kekkosen kruununjalokivi, Rautaruukki on ajautunut valtaisiin YT-neuvotteluihin, kun globaalitalous ei vedä. Juuri kilpailukyvyn vaatimus, uusliberalismi nujersi aluepolitiikan. Päättäjien valtavirta ajattelee, että maakuntien tukeminen on tehotonta. Vähemmistö tasaisi uudelleen alueiden eroja, sillä hyvinvointierot maan sisällä ovat kasvaneet monin tavoin. Suhtautumiseroa ei selitä puoluepoliittinen ideologia.

Remahlin tutkimuksen mukaan kansalaiset ovat toista mieltä kuin eliitti.

- Kyllä tämä tällainen pääkaupunkiseudun ja muun maan mielipide-ero on nähtävissä.

Lähteet: YLE Oulu

Lue seuraavaksi