Nasa löysi hiilidioksidia kaukaiselta planeetalta

Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan Hubble-teleskooppi on löytänyt sekä hiilidioksidia että hiilimonoksidia kaukaisen planeetan ilmakehästä. Nasa uskoo löydöksen olevan tärkeä askel kohti maan ulkopuolisen elämän löytymistä.

Ulkomaat
Nasan Hubble-teleskooppi avaruudessa Maata vasten.
Nasa

Nasan mukaan orgaanisten aineiden löytyminen saattaa jonain päivänä olla ensimmäinen merkki elämästä meistä kaukana avaruudessa.

Maapallolla hiilidioksidi ja hiilimonoksidi ovat elävien organismien sivutuotteita.

Löydös tehtiin Hubble-teleskoopin infrapunaa mittaavalla laitteella Jupiterin kokoiselta planeetalta, joka sijaitsee 63:n valovuoden päässä maasta. Planeetalla aine on nestemäisessä ja kaasumaisessa muodossa. Juuri tämä planeetta olisikin liian kuuma ylläpitämään elämää, mutta samanlainen kaasusekoitus mahdollistaisi elämän jollain toisella planeetalla.

Nasan edustajan mukaan hiilidioksidin löytyminen on sinänsä tärkeää tutkittaessa joskus myöhemmin sellaisia planeettoja, jotka voisivat ylläpitää elämää.

Kahdeksantoista vuotta sitten maata kiertävälle radalle laukaistu Hubble-teleskooppi on tehnyt tähtitieteen historiaa. Se avulla on havaittu paljon kaukaisempia kohteita kuin maan kaukoputkilla, joiden tarkkuutta ilmakehä haittaa.

Tiedemiehet ovat pystyneet muun muassa aiempaa tarkemmin mittaamaan maailmankaikkeuden ikää, havaitsemaan kaukaisia supernovia ja tutkimaan aurinkokunnan ulkopuolella sijaitsevia taivaankappaleita.

Lähteet: AFP