1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Sähköisen äänestyksen ongelmat johtavat muutoksiin OM:ssä

Oikeusministeriö on havainnut kuntavaalien yhteydessä järjestetyssä sähköisen äänestyksen kokeilussa useita puutteita eikä aio jatkaa kokeilua enää ensi kesän eurovaaleissa. Ministeriö harkitsee myös vaaleista vastaavien henkilöiden vaihtamista eurovaaleihin. Oikeusministeriön vaalijohtajana on toiminut tähän asti Arto Jääskeläinen.

talous
The electronic ballot's touch-screen.

Oikeusministeriö antoi tänään keskiviikkona selvityksensä sähköisessä äänestämisessä ilmenneistä ongelmista. Selvityksen mukaan hankkeen kokonaishallinnassa oli puutteita eikä ministeriö panostanut tarpeeksi hankkeen johtamiseen sekä ohjaukseen. Oikeusministeriö huomauttaa myös, että hallinnon sisäistä tiedonkulkua pitäisi kehittää.

Sähköistä äänestämistä kokeiltiin ensimmäistä kertaa tämän vuoden kunnallisvaaleissa kolmella paikkakunnalla: Vihdissä, Karkkilassa ja Kauniaisissa. Äänestäminen epäonnistui yli kahdella sadalla ihmisellä ja heidän äänensä menivät hukkaan.

Oikeusministeriön mukaan jo sähköisen äänestyksen testauksissa huomattiin, että äänestäjille saattoi jäädä virheellinen käsitys äänestyksen onnistumisesta. Tätä havaintoa ei kuitenkaan käsitelty ennen äänestyslaitteen käyttöönottoa. Sähköisen äänestyksen testaus oli oikeusministeriön vastuulla.

Selvityksessä kerrotaan, että myös laitteen käytettävyyden suunnitteluun erikoistuneen asiantuntijan arvio jäi pyytämättä. Tätä oli harkittu, mutta arvion pyytäminen jäi pois suunnitelmista jo projektin alkuvaiheessa 2006.

Oikeusministeriö tekee sähköisen äänestyksen kokeilusta vielä kokonaisselvityksen, jonka on tarkoitus valmistua keväällä 2009.

Helsingin hallinto-oikeudessa käsitellään parhaillaan useita valituksia sähköisen äänestyksen kokeilusta Vihdissä, Karkkilassa ja Kauniaisissa. Yksi mahdollisuus on se, että kuntavaalit päädytään uusimaan näissä kunnissa.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi