1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Ateneum osti satojen tuhansien arvoisen Schjerfbeckin

Valtion taidemuseo Ateneum on ostanut Helene Schjerfbeckin teoksen Punaisia omenoita 400 000 eurolla Bukowskin kansainvälisen huutokaupan ensimmäisenä päivänä keskiviikkona. Hankinta tehtiin kotimaisen taiderahaston turvin.

kulttuuri
Helene Schjerfbeckin maalaus Punaisia omenoita
Bukowskis

Schjerfbeckin toinen arvomaalaus, Suopursuja, huudettiin 340 000 eurolla helsinkiläisen Lauri ja Lasse Reitzin säätiön kokoelmiin.

Helene Schjerfbeckin maalaukset olivat vetonaulana keskiviikkoiltana järjestettävässä Bukowskin kansainvälisessä syyshuutokaupassa. Punaisia omenoita ja Suopursuja ovat vientikiellossa eli niitä ei saa myydä Suomen ulkopuolelle. Kaksi muuta maalausta jäivät keskiviikkona myymättä.

Ellen Thesleffin Tyttö kukkaniityllä -maalaus oli yksi päivän yllättäjistä, sillä 60 000 euron lähtöhinnasta noustiin lopulta 126 000 euroon. Wäinö Aaltosen lukuisissa näyttelyissä esillä olleet veistokset Punagraniittinen hämäläisneito / Ohtolan Fanny sekä Poika ja kalat / Kala-Matti päätyivät samaan yksityiskokoelmaan 30 000 ja 40 000 eurolla.

Suomalaisen kuvataiteen lisäksi esillä oli myös paljon 1800-luvun venäläistä maisemamaalausta. Päivän kallein venäläisteos, Michail Klodtin Landscape with a Cart, myytiin 155 000 euron hintaan. Ivan Aivazovskin Moonlit View Over Feodosia ei tällä erää löytänyt ostajaa; sen lähtöhinnaksi oli asetettu 800 000 - 1000 000 euroa.

Torstaina Bukowskilla kaupataan huonekaluja, tekstiileitä, taidekäsitöitä ja arvoesineitä.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi