Kaj Franck -palkinto Pallotuolin kehittäjälle

Sisustusarkkitehti, professori Eero Aarnio on saanut tämän vuoden Kaj Franck -palkinnon. Jo 1960-luvulla maailmanmaineeseen nousseen Aarnion suunnittelemia kalusteita esitellään Design Forum Finlandissa perjantaina avautuvassa palkintonäyttelyssä.

Kotimaa
Eero Aarnio
Eero AarnioDesign Forum

Palkintolautakunnan mukaan Aarnio on yli 50 vuotta kestäneen uransa aikana pysynyt uskollisena omalle tyylilleen. Hänen laajaa tuotantoansa leimaavat selkeät, avoimet linjat, kirkkaat värit sekä muotojen vapaa ja yllätyksellinen käyttö.

Aarnion tuotanto käsittää muun muassa kodin huonekaluja, julkitilakalusteita ja erilaisia käyttöesineitä. Niin maailmalla kuin kotimaassakin hänet muistetaan parhaiten pophenkisistä tuotteistaan, kuten malleista Pallotuoli, Kupla, Pastilli, Tomaatti ja Poni.

Kalustemuotoilijan viime vuosien tuotantoa ovat Formula-tuoli sekä italialaiselle Magisille valmistetut lapsille suunnatut tuotteet. Viimeksi mainituista Trioli-lastentuoli toi Aarniolle italialaisen Compasso d'Oro -palkinnon aiemmin tänä vuonna.

Eero Aarnion tuorein näyttely on kiertänyt laajasti eri puolilla maailmaa. Hänen töitään on esillä merkittävissä kokoelmissa, kuten New Yorkin Modernin taiteen museossa MoMA:ssa, Lontoon Victoria and Albert Museumissa ja Weil am Rheinin Vitra Design Museumissa.

Tänä vuonna 17. kertaa jaettavan Kaj Franck -palkinnon arvo on 10 000 euroa. Palkinnon tarkoituksena on vaalia Suomen muotoilun omaksitunnoksikin kutsutun Kaj Franckin perintöä.

Istuttavuus ennen muuta

Eero Aarnio tunnetaan lasikuitu- ja muovituotteistaan. Ne ovat kuitenkin vain pieni osa hänen tuotannostaan.

- Media ei ole kiinnostunut niistä tuotteista, joilla varsinaisesti elän. Suomessa on kaksi suurta julkisten kalusteiden valmistajaa, joiden molempien eniten myyty istuinmallisto on minun suunnittelemiani. Ja ne on valmistettu puusta, Aarnio selvittää.

Muovi- ja lasikuitutuotteet ylittävät Aarnion mukaan julkisuuskynnyksen, koska ne tarjoavat fantasioita. Ammattitaitonsa Aarnio on kuitenkin hankkinut juuri julkisten kalusteiden puolelta.

- Hallitsen ergonomian. Minulle on sanottu, että on se kumma, mitä tahansa piirrät, siinä on hyvä istua. Lähden aina ensiksi liikkeelle istuttavuudesta.

Lähes kaikki Aarnion suunnittelemat tuotteet valmistetaan Suomessa. Esimerkiksi lasikuitutuotteet menevät hänen mukaansa melkein kaikki vientiin ja tuovat valuuttaa Suomeen.

- Jos meikäläisiä olisi sata tuhatta, niin eihän tässä olisi mitään hätää, Aarnio pohtii.

Hyvänmielen tavaroita

Aarnion tuotteilla tehdään myös hyväntekeväisyyttä. Hänen Martelalle suunnittelemansa The Tree -tilanjakajan tuotosta osa menee hankkeeseen, jolla istutetaan puita Perun Andeille. Kummilapsisäätiö Planille Aarnio on suunnitellut keräyslippaan Plan Pastilli. Eikä ihme, että Aarnio-tuotteita halutaan keulakuviksi, sillä ne saavat ihmiset hyvälle tuulelle.

Muutama vuosi sitten Kölnin huonekalumessuilla oli esillä kolme Aarnion Tipi-tuolia. Tuolit innostivat aikuiset miehet ratsastamaan rodeota ja kuvaamaan toisiaan.

- Vaikka Tipin sisällä on vahva metallirunko, niin eihän se kestänyt sellaista rynkytystä. Tipi masentui ja sen nokka alkoi osoittaa kohti maata. Meidän oli siirrettävä ne seinän viereen, jotta kukaan ei enää ratsastaisi niillä, Aarnio nauraa.

Lähteet: YLE Uutiset, Radion kulttuuriuutiset