Terroristijärjestön johtaja kotiarestiin Pakistanissa

Pakistan on ryhtynyt uusiin toimiin Mumbain terrorihyökkäyksistä epäiltyjen suhteen. Intian iskuista syyttämän äärijärjestön Lashkar-e-Taiban perustaja on asetettu kotiarestiin. Samalla Lashkar-e-Taiban kulissina pidetyn hyväntekeväisyysjärjestön toimistoja on suljettu.

Ulkomaat

Jamaat-ud-Dawa on Pakistanin suurimpia islamilaisia hyväntekeväisyysjärjestöjä, sillä on kouluja ja terveysasemia eri puolilla maata. Järjestöä pidetään kuitenkin yleisesti kielletyn ääriryhmän Lashkar-e-Taiban peitejärjestönä. Intia syyttää alun perin Kashmirissa taistellutta Lashkar-e-Taibaa Mumbain tuhoisien terrorihyökkäysten tekijäksi.

YK:n tuvallisuusneuvosto asetti järjestön johtajia sekä peitejärjestöksi nimetyn Jamaat-ud-Dawan terroristilistalle. Pakistanin hallitus lupasi kunnioittaa päätöstä - ja näytti tänään ryhtyvän toimiin. Jamaat-ud-Dawan toimistoja on suljettu ja sen johtajia pantu kotiarestiin - Lahoressa muun muassa järjestön nokkamies Hafiz Mohammed Saeed. Hän on Lashkar-e-Taiban perustaja, joka virallisesti jätti ääriryhmän vuosia sitten.

Saaed kiisti jyrkästi yhteytensä terrorismiin

- Jos Intialla tai Yhdysvalloilla on mitään todisteita, olemme valmiita lähtemään oikeuteen, Saeed sanoi.

Pakistan on aiemminkin luvannut selvittää Mumbain terrorihyökkäysten jälkiä ja on pidättänyt useita ihmisiä. Intia on kuitenkin perännyt kovempia otteita, ja Pakistan näyttää nyt antaneen jossain määrin periksi ulkomaiselle paineelle.

Jotkut tarkkailijat ovat arvioineet jo, että tämän päivän toimet olisivat uusi käänne Pakistanin suhtautumisessa Lashkar-e-Taibaan. Vaikka järjestö on virallisesti kielletty, sillä arvioidaan olevan yhteyksiä Pakistanin tiedusteluelimiin.

Lähteet: YLE Uutiset