Väitös: Ufokokemukset ovat uskonnon jatke

Ufokokemukset ja ufologia ovat pääasiassa uskontoa, kertoo Helsingin yliopistossa lauantaina tarkastettava uskontotieteen alaan kuuluva väitöskirja. Tutkija Jaakko Närvän mukaan ufologia ja ufokokemukset selittyvät muun muassa länsimaisen kristillisyyden modernina jatkumona. Lisäksi ufokokemuksilla on yhtäläisyyksiä kansanuskonnollisiin, kuten keijuperinteellisiin ja shamanistisiin aineistoihin.

Kotimaa

Ufokokemukset voi Närvän mukaan nähdä myös tieteellistyneen ja teknologisoituneen kulttuurin tuotteena, jonka esiintymiseen vaikuttavat yhteiskunnalliset kriisitilanteet ja joukkosuggestiiviset mekanismit. Ufokokemus voi näyttää suuntaa myös tulevaisuuden uskonnollisuudelle.

- Ufouskonnollisuus on kansainvälinen, laaja ja merkittävä ilmiökenttä, joka voi antaa viitteitä esimerkiksi tulevaisuuden uskonnollisuudesta, tutkija Närvä pohtii.

Voimakkaat ufokokemukset, kuten ufosieppaukset, selittyvät tutkijan mukaan psykologisesti hallusinaatiolla, unihalvauksilla, fantasiointitaipumuksilla ja valemuistoilla. Ryhmäkokemuksia selittävät pienryhmäsuggestio, sosiaalinen paine ja syyllisyys tarinan kuvitteellisuuden paljastamisesta.

Ufologia eli ufotutkimus ei ole kansainvälisen tiedeyhteisön tieteelliseksi hyväksymä tutkimusala. Nimitys ufo tulee englannin ilmauksesta unidentified flying object, tunnistamaton lentävä esine.

Lähteet: YLE Uutiset