Madoff-huijaukset tuntuvat Euroopassakin

Yhdysvalloissa paljastunut sijoitushuijaus saattaa aiheuttaa kymmenien miljardien eurojen tappioita ympäri maailman. Huijauksen lonkerot ulottuvat Eurooppaankin, missä puhutaan miljardien eurojen mahdollisista menetyksistä.

talous
Jalankulkijat kulkevat huijauksesta kertovien uutisotsikoiden ohitse Lontoossa 15. marraskuuta.
EPA / Andy Rain

Yhdysvalloissa nyt paljastunut valtaisa sijoitushuijaus lienee kaikkien aikojen suurin. Luotettu ja arvostettu Bernard Madoff ehti vuosikymmenet hoitaa merkittävien sijioittajien omaisuuksia. Kaikki näytti luotettavalta ja hyvältä. Madoff on muun muassa toiminut teknologiapörssi Nasdaqin hallituksen puheenjohtajana.

Viime viikolla kulissit romahtivat: Madoff tunnusti, että koko rahastoyhtiö on ollut vain jättimainen huijaus. Kymmenet miljardit näyttävät katoavan taivaan tuuliin. Jos näin käy, menetykset tuntuvat raskaasti Euroopassa asti.

Nordealla pienehkö sijoitus vaarassa

Pohjoismainen Nordea-pankki ilmoitti maanantaina, että pankki on sijoittanut Madoffin yhtiöön vajaat 50 miljoonaa euroa. Kaikki eurooppalaiset pankit laskivat maanantaina mahdollisia menetyksiään. Lista on hurja.

Myös Euroopan suurin pankki, brittiläinen HSBC, saattaa menettää varojaan Wall Streetin miljardipetoksen vuoksi. Pankki arvioi voivansa menettää noin 740 miljoonaa euroa.

Espanjan suurin pankki Santander on vaarassa menettää yli kaksi miljardia euroa. Englannissa kolme suurta pankki- ja sijoitusyhtiötä voivat joutua kirjaamaan yhteensä noin puolitoista miljardia euroa tappioita. Ranskassa kahden suuren pankkikeskittymän tappiot voivat nousta 800 miljoonaan euroon.

Jättimäinen huijaus on herättänyt hämmennystä, vaikka Madoffin rahastoyhtiön suuria tuottoja oli jo ehditty ihmetellä. Yksi selitys niihin saatiin nyt.

Rahasto on käyttänyt uusien asiakkaiden sijoittamia varoja vanhoille asiakkaille maksettuihin tuottoihin. Loppu tuli, koska asiakkaat alkoivat talouden taantuessa vetää sijoituksiaan pois, ja Madoffin korttitalo romahti.

Lähteet: YLE Uutiset