1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Blackout-elokuva edustaa harvinaista lajityyppiä Suomessa

Jännityselokuvat eivät kiinnosta kotimaisia rahoittajia, vaikka muualla Euroopassa lajityyppiä tehdään paljon. JP Siilin tuore elokuva, Blackout, edustaa harvinaista kotimaista elokuvagenreä, psykologista trilleriä.

Jenni Banerjee Blackout-elokuvassa. Kuva: Pekka Mustonen

Petteri Summasen näyttelemä kirurgi Pekka Valinto herää koomasta ja kuulee että häntä on ammuttu päähän konenaulaimella. Lisäksi hän on menettänyt muistinsa. Tällaisen tarinan ympärille kietoutuu Blackout.

Blackout sijoittuu tiiviisti sairaalamiljööseen, josta on pyritty tekemään mahdollisimman autenttinen mm. käyttämällä leikkaussalikohtauksissa pelkkiä sairaala-alan ammattilaisia. Elokuva edustaa psykologista trilleriä, suomalaista harvinaisuutta siitäkin huolimatta, että muualla Euroopassa ja etenkin länsinaapurissamme genre voi hyvin.

- Minulla on se käsitys, että kyllä yleisöä kiinnostaa. Ainakin televisiosta niitä katsellaan todella mielellään. Käsittääkseni tekijöillä olisi mielenkiintoa ja tuottajilla, mutta onko sitten niin, että rahoittajissa on ollut arkuutta lajityyppiin, ohjaaja Siili pohdiskelee.

Jos ohjaajakunta kokee Suomen elokuvagenret kapoisiksi, kameran toisella puolella toivottaisiin tarkempaa huumorin säännöstelyä.

Petteri Summasen mielestä kaikkeen halutaan nykyisin kylläkin komiikkaa, mutta taiten tehtyä kokonaisvaltaista komediaa Suomessa ei tällä hetkellä osata tehdä.

- En juuri muista nähneeni sellaista taiten tehtyä komediaa, jossa paukutellaan oikein täysillä, Summanen sanoo.